Gratisprogram

3 gratis program som låter dig hämta filer snabbare

Tycker du att det går drygt långsamt att ladda ner tunga filer, trots att du har gott om bandbredd? En lösning på det här är att skaffa en nedladdningshanterare. Faktum är att de fungerar – ofta går det mycket snabbare att ladda ner filer. Dessutom har programmet många andra finesser.

En så kallade nedladdningshanterare – eller download manager, som de kallas på engelska – är ett program som tar hand om filnedladdningar. Ofta låter vi våra webbläsare sköta det här, men det finns nackdelar med det. Ett problem är att om webbläsaren eller datorn kraschar, eller om ditt Internet börjar strula, finns risken att nedladdningen går åt skogen och du får börja om. Det är inte speciellt roligt om du har fått ner 95 procent av en fil på 4 GB…

Nedladdningshanterare fixar det här. Skulle någonting hända kan du återuppta nedladdningen vid ett senare tillfälle. Du kan också själv pausa, vilket är smidigt om du behöver bandbredden till något annat.

Programmen kan också schemalägga hämtningar, så att du kan aktivera dessa mitt i natten när Internet inte är så belastat i Sverige och när du inte behöver din dator eller din Internetanslutning. När nedladdningar är klara kan du ställa in programmen till att stänga av datorn.

Ladda ner snabbare – på riktigt!

Men den funktion som fick dig att klicka upp den här artikeln, är acceleration av nedladdningar. Det här kanske låter som en slags bluff som inte fungerar, men faktum är att det gör det.

När du laddar ner en fil som vanligt via din webbläsare, skapas en anslutning till filservern. Många servrar har begränsningar för hur mycket bandbredd man tilldelar varje enskild anslutning. Om du få har gott om bandbredd, kommer du sällan att utnyttja allt. Nedladdningshanterare löser detta genom att skapa flera anslutningar och använda varje anslutning till att ladda ner en specifik sektion av filen.

Det här är smart och så länge server inte är inställd på att blockera flera anslutningar från samma IP-nummer (en del gör det, men det är inte jättevanligt) kommer du att kunna tanka filer snabbare. Det är inte längre serverns gränser för bandbredd per anslutning som begränsar din hastighet – utan din egna Internetanslutning. Har du 10 Mbit eller mer, kommer skillnaden ofta att bli klart märkbar jämfört med webbläsarens vanliga nedladdningsfunktion.

Det är så klart många faktorer som spelar in när du laddar ner filer, men om du har schysst bredband och om filservern tillåter flera anslutningar, kommer du att gillar programmet. Bläddra vidare till nästa sida för att läsa om tre gratisprogram för att ladda ner filer snabbare (och ett betalprogram)!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “3 gratis program som låter dig hämta filer snabbare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *