Webbläsare

Firefox 18 är ute nu – snabbare än någonsin

Firefox har nu släppts i version 18. Den främsta nyheten är att Firefox 18 använder en ny Javascript-motor, som enligt tillverkaren ska göra att programmet är över 20 procent snabbare än dess föregångare.

Firefox är världens tredje näst populäraste webbläsare, enligt statistik från Statcounter. Webbläsaren har dalat i popularitet enligt statistiken de senaste åren, och har nu en marknadsandel på drygt 20 procent. Den allra populäraste webbläsaren är enligt samma statistik Google Chrome, medan Microsoft Internet Explorer ligger på andra plats.

Kanske hoppas Mozilla Foundation på att återta andraplatsen i och med releasen av nya Firefox 18. Medan det brukar vara ganska tätt mellan versionsuppdateringarna av programmet och desto glesare vad gäller stora nyheter i det, så har den här versionen av programmet nämligen en hel del spännande nyheter att bjuda på.

Den främsta nyheten i Firefox 18 är att programmet nu använder sig av en sprillans ny motor för Javascript. IonMonkey är namnet på den, och förutom att desktop-versionen av Firefox är utrustad med den så används den även i Android-versionen av programmet. Enligt Mozilla själva så ska prestandan vara över 20 procent snabbare jämfört med i Firefox 17. Tester av den beta-version som tidigare har funnits ute har dock visat sämre siffror, men den färdiga versionen lär i alla fall prestera bättre än den tidigare beta-versionen.

En annan nyhet i Firefox 18 är att programmet nu har fått stöd för WebRTC (Web Real-Time Communication), som är en standard vars mål är att erbjuda ett flexibelt och kraftfullt ramverk för webbutvecklare så att man kan implentera saker som peer-to-peer-överföringar, VOIP-samtal med mera på webbsidor. Än så länge är standarden inte riktigt färdig, men sedan tidigare har även de konkurrerande webbläsarna Opera och Chrome stöd för standarden.

Ladda ner

Firefox 18.0

Taggar: webbläsare, Firefox 18, Opera, Chrome, Internet Explorer, gratisprogram, programtips, Windows (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Firefox 18 är ute nu – snabbare än någonsin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *