Gratisprogram

Så använder du nya CCleaner 4 för att trimma datorn gratis

Du hittar CCleaners verktyg för att rensa bland autostartande program hittar du under Verktyg -> Uppstart. Här hittar du flera flikar; Windows visar alla program som startar tillsammans med Windows, Internet Explorer, Firefox och Google Chrome visar olika tillägg och annat som startar när du kör igång din webbläsare. Du hittar även en flik som heter Schemalagda Aktiviteter. Detta kan du kontrollera via Windows egna program för att hantera schemalagda aktiviteter. CCleaners lösning är dock betydligt smidigare.

Innan du börjar klicka bort en massa autostartande program bör du vara säker på att du inte tar bort något nödvändigt, såsom antivirus, antispyware och liknande. Om du är osäker på något, använd Google eller Bing för att söka information om programmet.

Schemalagda aktiviteter i CCleaner

Trimma systemet ytterligare

Förutom att städa bort skräpfiler har CCleaner en funktion för att rensa upp i Windowsregistret. Med tiden blir det rätt stökigt i registret, med nycklar som pekar på sajter som inte finns och så vidare. Det är inte fel att optimera och rensa upp även i registret.

Klicka på ikonen Registret. Därefter klickar du på knappen Sök efter Problem. Om felaktigheter hittas kommer de att listas och då kan du reparera dem genom att klicka på Reparera valda problem.

Reparera registret med CCleaner

Under Uppstart hittar du också en flik som heter Bakgrundsmeny. Den representerar menyn som visas när du högerklickar på en fil eller mapp i Utforskaren. Ibland kan den här menyn ha växt sig ohanterbar, allt eftersom olika programinstallationer lagt till nya menyval. Här kan du rensa ordentligt för att få ner din bakrundsmeny ordentligt.

Let upp och ta bort dubletter

En ny förbättrad funktion i CCleaner 4.0 är Filsökare, som du använder för att hitta och ta bort dublettfiler. Det är rätt vanligt att du har samma fil på flera ställen på hårddisken, och det är ju lite onödigt.

Gå till Verktyg -> Filsökare och gör en sökning. Här kan du sedan klicka bort de kopior som du vill bli av med. Tänk på att det inte är helt riskfritt. Det finns alltid en potentiell fara som gör att du kan drabbas av problem. Men om du är någorlunda van användare borde det gå fint.

Ta bort dublett-filer med CCleaner

CCleaner är alltså ett av de allra bästa programmen inom den här genren. Programmet är som sagt gratis, men det finns även en Pro-version som kostar €19,99. Som vanlig användare klarar du dig fint med gratisversionen.

Om du är på jakt efter program som har som huvudsyfte att trimma din dator, rekommenderar jag Advanced SystemCare och Slow-PCfighter. De kostar lite att köpa men om du inte manuellt brukar trimma din dator, ger de valuta för pengarna.

Det blir verkligen skillnad i hastigheten och belastningen efter att du har städat ditt system med något av programmen. Läs min artikel om Slow-PCfighter där jag har en tabell som visar hur mycket snabbare min PC blev efter att ha kört programmet.

Läs fler artiklar om att göra datorn snabbare:

Taggar: CCleaner, snabbare dator, slö dator, gratisprogram, städa hårddisken, städa datorn (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så använder du nya CCleaner 4 för att trimma datorn gratis

  1. Pingback: Städa datorn med hjälp av CCleaner | RB Data

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *