Gratisprogram

Så använder du nya CCleaner 4 för att trimma datorn gratis

I slutet av mars lanserade Pirisoft CCleaner 4.0. Programmets huvudfunktion är att städa bort skräpfiler och annat onödigt på datorn, för att ge dig mer utrymme. Med programmet rymmer även andra smarta finesser som faktiskt kan göra din dator snabbare. Och, ja, CCleaner är gratis.

CCleaner har hängt med ett bra tag och det är ett av redaktionens absoluta favoritprogram bland det enorma utbud av program som säger sig rensa datorn och göra den snabbare. De flesta program städar dock bara bort uppenbara saker som Internetcache och liknande. CCleaner har stöd för en rad olika program och kan rensa bort även deras temporära filer.

Att rensa bort filer frigör mer utrymme på din hårddisk, men det gör knappast datorn speciellt mycket snabbare. Det enda självklara tillfället när du kan märka en skillnad i hastigheten är om din hårddisk är så full att det blir jobbigt för Windows att hantera din växlingsfil.

CCleaner

Själv brukar jag använda Mac OS X-versionen av CCleaner på min ena MacBook Air. Den datorn har en synnerligen begränsad lagringskapacitet (64 GB SSD). När jag kör CCleaner på min Mac städar den ofta bort ett par gigabyte av filer som jag inte behöver, och det är rätt mycket när man bara har runt 10 GB ledigt efter att operativsystemet och programvaror tagit upp större delen av SSD:n.

När jag körde CCleaner på min relativt nya PC, hittade programmet sammanlagt 3,5 GB bråte som jag kunde ta bort. I datorn har jag en SSD på 128 GB. Den fylls också ganska kvickt, och då är det bra att köra CCleaner någon gång då och då.

Städa datorn med CCleaner 4

Snabbare dator utan autostartande program

Men CCleaner kan faktiskt göra att din dator startar snabbare, och arbetar snabbare och stabilare i Windows. Detta görs dock med hjälp av de extrafunktioner som finns i programmet. Att rensa bort skräpfiler gör som sagt datorn inte snabbare, men CCleaner har en väldigt lättanvänd och smart funktion för att ta bort autostartande bakgrundsprogram.

När du installerar olika program är det inte ovanligt att de även installerar en autostartande program som drar igång varje gång du startar Windows. Efter ett tags flitigt användande av datorn, innebär det att Windows kör igång en massa program varje gång du startar datorn. Flera av dessa program är onödiga och de tar bara tid att starta, plus att de förbrukar internminne och processorkraft.

CCleaner autostart

Ett vanligt exempel på ett sådant här program är verktyg som ligger i bakgrunden och har som syfte att uppdatera huvudprogrammet när det släpps nya versioner. I vissa fall – som med PDF, Flash och Java – är det här bra, eftersom man kontinuerligt hittar svåra säkerhetshål i dem. Det är viktigt att du alltid kör de senaste versionerna av dem.

Men om det är ett program som håller koll på uppdateringar av iTunes, en texteditor, WinAmp och så vidare, känns det rätt meningslöst. En hel del av programmen finns där för att se till att huvudprogrammet startar fortare, till kostnaden av att Windows startar långsammare. Använder du inte programmet väldigt ofta är det bättre att låta det ta någon sekund längre att starta ett program, än att du varje gång du startar datorn kör igång ett verktyg som tar en massa internminne och processorkraft och gör att Windows startar ett par sekunder långsammare.

Det finns ett verktyg för att hantera autostartande program i Windows, men detta är begränsat. De tittar som regel bara på ett ställe i systemet, trots att det finns flera ställen där man kan aktivera autostartande program. CCleaners funktion tittar på alla dessa och ger därför bättre resultat – du hittar mer saker som inte behöver köras.

Klicka här för att läsa resten av artikeln!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så använder du nya CCleaner 4 för att trimma datorn gratis

  1. Pingback: Städa datorn med hjälp av CCleaner | RB Data

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *