Gratisprogram

Avlyssna trafiken med Wireshark

      Inga kommentarer till Avlyssna trafiken med Wireshark

Wireshark är ett gratisprogram som gör att du kan avlyssna nätverkstrafiken på paketnivå.

Wireshark vänder sig kanske främst till nätverksadministratörer och är ett verktyg som gör att du på paketnivå kan avlyssna all trafik på nätverket som sker genom någon av datorns nätverksenheter. wireshark1

När du först startar programmet så väljer du vilket nätverkskort som du vill använda för avlyssning, och trycker sedan på Start för att börja avlyssningen och loggningen.

wireshark2

Bäst lämpat är programmet att använda om datorn det körs på används som router och förmedlar trafik från ett lokalt nätverk ut på Internet. Då kan Wireshark nämligen i detalj fånga all trafik som datorerna som surfar på nätet genererar. Vill du till exempel hålla koll på om någon försöker sig på att tanka ner med ett peer-to-peer-program så kan du skriva in bittorrent i textrutan jämte Filter i programmet.

wireshark3

För de allra flesta är dock den kanske mest intressanta funktionen i programmet möjligheten att lista vilka webbplatser som det surfas till genom datorn. Genom att gå till Statistics-menyn, HTTP,  Request och sedan trycka på Ok i den ruta som då dyker upp så kan du få en överblick över vilka webbsajter som det kommuniceras med och hur många anrop som görs.

Den som är sugen på att gräva ner sig ytterligare i de många avancerade funktioner och möjligheter som Wireshark erbjuder, gör bäst i att besöka tillverkarens wiki-sajt om programmet. Där finns nämligen guider för och förklaringar av varenda liten detalj i Wireshark.

Ladda ner

Wireshark 1.8.5

Läs mer

Wireshark Wiki

Taggar: Wireshark, nätverk, nätverksövervakning, gratisprogram, programtips, Windows (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *