Gratisprogram

Använd arbetsminnet för lagring med RAMDisk

RAM-minnet är överlägset mycket snabbare än vad både USB-minnen, SSD-diskar och traditionella hårddiskar är. Med RAMDisk kan man reservera en bit av arbetsminnet för att använda det för lagring.

Den första datorn jag ägde i mitten av 1990-talet hade 24 MB arbetsminne – vilket var enormt mycket på den tiden, då de flesta datorer som standard var försedda med antingen 8 eller 16 MB minne. Min nuvarande maskin har 4 GB arbetsminne, vilket påvisar att utvecklingen har gått rasande fort.

Att RAM-minnet egentligen inte lämpar sig för annat än temporär lagring av data beror främst på att den information som finns lagrad där försvinner i samma ögonblick som man stänger av datorn eller som strömmen försvinner. RAMDisk gör dock att man kan se till att spara ner informationen som man har lagrad i arbetsminnet på hårddisken när man stänger ner programmet. När man startar programmet kan det sedan automatiskt läsa in informationen igen.

Tänkbara användningsområden för att lagra information i arbetsminnet istället för på en vanlig hårddisk kan till exempel vara att installera den webbläsare man använder på den virtuella enhet som skapas av RAMDisk. Har man gott om arbetsminne – helst mer än de 4 GB som min egen dator är försedd med – är det här ett sätt att försäkra sig om att programmet ges möjlighet att köras riktigt snabbt.

RAMDisk finns både i en gratis- och en betalversion, där den främsta skillnaden är att storleken på den virtuella lagringsenhet man skapar i arbetsminnet med programmet är begränsad i gratisversionen. I gratisversionen av RAMdisk är maxstorleken på enheterna man kan skapa satt till 4 GB.

I övrigt så kan man själv välja storlek på den virtuella disken, vilket filsystem som ska användas på den och om startsektorn på disken ska vara Windows- eller DOS-baserad.

Ladda ner

RAMDisk 3.5.130R24 [4,89 MB, gratis]

Taggar: gratisprogram, RAMDisk (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *