Säkerhet

Enkelt program för att ta bort adware från infekterad dator

Det finns rätt många gratis antispyware som används för att ta bort spyware och adware. Ett lite annorlunda program är AdwCleaner, som är väldigt enkelt att använda. Det har i princip bara två funktioner; skanna datorm och radera funna hot. En stor fördel med AdwCleaner är att det inte kräver installation utan kan köras direkt från USB-minne.

Adware är ett irriterande fenomen som på sätt och vis borde klassas som farlig kod, men eftersom de inte är direkt farliga och befinner sig i den legala gråzonen, så är det många av antivirusprogrammen som inte tar bort dem. Som namnet antyder handlar det om annonsprogram – ad som i advertising. Det är program som infekterar din dator och sedan försöker spamma dig med reklam på olika sätt.

Vanliga sätt som adware arbetar på, är att öppna popupfönster med reklam i tid och otid, lägga till verktygsfält i din webbläsare, lägga in favoriter och bokmärken med länkar till olika sajter som adware-skaparen tjänar pengar på, byta startsida och din standardsökmotor.

Det här är som sagt inte skadligt på samma sätt som trojaner och virus, men det är sjukt irriterande och kan försämra din dators prestanda. Framför allt gör det att datorn blir jobbigare att använda, vilket är kostsamt för dig som har det som yrke.

AdwCleaner

AdwCleaner är ett av många antispyware, och det är förmodligen inte det bästa på marknaden. Men däremot har det andra styrkor som gör att det i vissa situationer är det bästa valet. AdwCleaner är först och främst väldigt lätt att använda.

Vidare kräver det ingen installation, så du kan ladda ner filen, lägga den på ett USB-minne och sedan köra igång programmet direkt från USB-minnet. Det är smidigt om du ska fixa en infekterad dator – du vill undvika att försöka installera program på en infekterad dator eftersom många typer av farlig kod försöker stoppa installationer av säkerhetsverktyg.

När du kört programmet klickar du först på Search för att leta igenom systemet efter adware. Om AdwCleaner hittar några träffar, klickar du på Delete för att ta bort dessa från datorn. Svårare än så är det inte.

Du gör dock rätt i att inte lite uteslutande på AdwCleaner. Det gäller alla olika antispyware – har du allvarliga problem med adware, spyware, hijackers och annan bråte som inte klassas som datorvirus, rekommenderas att du skannar din dator med ett par olika antispyware. Här hittar du en lista över de 5 bästa gratis antispyware-programmen för Windows.

Det mest kända programmet för att ta bort adware och antispyware är Ad-Aware från Lavasoft.

Vill du veta mer om adware, läs vår artikel Vad är adware och hur tar du bort det?

Ladda ner från Programguiden

Taggar: AdwCleaner, antispyware, säkerhet, spyware, adware, verktygsfät, toolbar, hijacker, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Enkelt program för att ta bort adware från infekterad dator

  1. Max Kaplan

    så uselt, finns länk som leder tillbaka till denna sida och annan länk för nedladdning fungerar ite.

  2. Pingback: AdwCleaner - Din egna IT-Support

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *