Gratisprogram

12 gratis alternativ till Adobe Creative Suite

Adobe Creative Suite är ett rejält programpaket bestående av en hel uppsjö av verktyg, främst för formgivning och grafisk design. För den som inte vill lägga ut åtskilliga tusenlappar på att inhandla programpaketet så finns det dock gott om gratis alternativ.

Här kan du ta del av 12 tips på sådana.

GIMP

Ersätter: Adobe Photoshop

Bildredigeringsverktyget GIMP har funnits sedan mitten av 1990-talet och har förstås utvecklats en hel del sedan dess. Programmet finns tillgängligt för en rad olika plattformar så som Windows, Linux, OS X, FreeBSD och Solaris. Även om det inte riktigt når upp till samma klass som Photoshop, så är det ändå fullt tillräckligt för de flesta vanliga användares behov och räcker långt även i professionella sammanhang. Med hjälp av stöd för olika tredjepartsprogram så kan man utöka funktionaliteten i programmet ytterligare.

Ladda ner

Seashore

Ersätter: Adobe Photoshop

För den som tycker att GIMP är lite väl krångligt så är Mac-programmet Seashore värt att ta en närmare titt på. Det har inte lika många funktioner som varesig GIMP eller Photoshop, utan är snarare ett alternativ för lite mer ovana användare som främst behöver ett snabbt och enkelt bildredigeringsverktyg. Verktyget bygger på Cocoa-API:n vilket är Apples egna gränssnitt för Mac OS X-plattformen.

Ladda ner

Sumatra PDF

Ersätter: Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader är kanske ett av de mest hatade visningsverktygen för PDF-filer någonsin. Trots ständiga uppdateringar så vore det synd att säga att programmet är snabbt eller särskilt stabilt, även om verktyget fungerar betydligt bättre nu än för några år sedan. Sumatra PDF är ett smidigt gratisverktyg för att snabbt kunna kika på PDF-filer. Verktyget behöver inte ens installeras för att kunna användas, utan kan köras direkt .

Ladda ner

PDFCreator

Ersätter: Adobe Acrobat

Medan ovanstående verktyg endast är till för att titta på PDF-filer så är PDFCreator föga förvånande ett verktyg för att också kunna skapa sådana filer. Det hela sker genom att verktyget installerar en virtuell skrivardrivrutin på datorn. När man sedan skriver ut ett dokument från ett annat program till denna virtuella skrivare så konverteras istället sidan till en fil i PDF-format.

Ladda ner

Kompozer

Ersätter: Adobe Dreamweaver

Kompozer är ett Open Source-baserat webbutvecklingsverktyg som i sin tur bygger på ett annat verktyg som heter NVU. Med Kompozer får man tillgång till ett kompetent WYSIWYG-verktyg samtidigt som man genom att använda kodredigeringsläget med verktyget även kan ta full kontroll över CSS- och HTML-koden i sina webbprojekt.

Ladda ner

Synfig

Ersätter: Adobe Flash

Även om Flash kanske inte längre är en jättehet teknik, eftersom den i mångt och mycket håller på att fasas ut av HTML5, så är det fortfarande en teknik med många möjligheter. Synfig är ett proffsigt gratisverktyg bygd på öppen källkod. Programmet gör att man kan skapa snygga och häftiga animationer i Flash-format.

Ladda ner

Inkscape

Ersätter: Adobe Illustrator

Gratisprogrammet Inskcape är ett Open Source-baserat verktyg för att skapa och redigera tvådimensionell vektorgrafik. Programmet har fullt av funktioner och verktyg för att underlätta ritandet. De ritningar som man skapar med programmet kan man sedan exportera till bitmappsgrafik i diverse olika format, om man skulle vilja det. Vanligtvis så sparar man dock filerna i vektorgrafikformatet svg.

Ladda ner

Scribus

Ersätter: Adobe InDesign

När man ska redigera material ämnat för tryck, så som tidningar och andra publikationer, så är Scribus ett alldeles utmärkt gratisprogram att använda. Den Open Source-utvecklade programvaran har bland annat stöd för CMYK-färger, man kan skapa PDF-filer från det och det finns även stöd för vektorgrafik och OpenType-typsnitt i det.

Ladda ner

Jahshaka

Ersätter: Adobe After Effects

Det svårstavade namnet till trots så är Jahshaka ett riktigt kraftfullt verktyg för att skapa specialeffekter för filmer. Projektet, som från början gick under namnet CineFX, har legat på is ett tag men är nu igång igen och en ny version är under utveckling. Programmet använder sig av OpenGL och OpenML för renderingen. Jahshaka finns tillgängligt för flera olika plattformar.

Ladda ner

RaceRender 2

Ersätter: Adobe Premier Pro

RaceRender 2 är ett program som från början om till för att producera videor från olika racingtävlingar, men programmets utmärkta redigeringsfunktioner lämpar sig lika väl även för andra ändamål inom tv- och filmproduktion. Programmet finns tillgängligt i både en version som är gratis samt i en Deluxe- och en Ultimate-version. För de allra flesta av oss är de funktioner som gratisversionen erbjuder dock fullt tillräckliga.

Ladda ner

DVD Styler

Ersätter: Adobe Encore DVD

Med DVD Styler kan man, som namnet antyder, skapa dvd-versioner av filmer och filmklipp som man har på datorn. Det går att skapa professionella menyer och bildspel med programmet och det finns stöd för att konvertera de vanligaste videoformaten för att de ska kunna användas på dvd-skivorna man skapar.

Ladda ner

Audacity

Ersätter: Adobe Soundbooth

Audacity är ett mycket kraftfullt gratisprogram för att redigera ljud och musik. Verktyget finns för både Windows, Mac och GNU/Linux och kan förutom ljudredigering bland annat även användas för att rippa innehållet på cd-skivor eller andra ljudkällor till digitalt format. Användargränssnittet i Audacity är relativt enkelt att använda och många av de avancerade funktionerna ligger tillgängliga i de många nedfällningsbara menyer som i finns i det.

Ladda ner

Taggar: Open Source, gratisprogram, Adobe Creative Suite,  Gimp, Adobe Photoshop, Seashore, Sumatra PDF, Adobe Acrobat Reader, PDFCreator, Adobe Acrobat, Kompozer, Adobe Dreamweaver, Synfig, Adobe Flash, Inkscape, Adobe Illustrator, Scribus, Adobe InDesign, Jahshaka, Adobe After Effects, RaceRender 2, ADobe Premier Pro, DVD Styler, Adobe Encore DVD, Audacity, Adobe Soundbooth (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “12 gratis alternativ till Adobe Creative Suite

  1. Thomas Totta Lundgren

    En av de allra bästa gratisprogrammen för bildredigering tycker jag att pixlr är. Det roliga med den är att den är en webbapp så det är bara att surfa till http://www.pixlr.com och börja redigera bilderna. Ingen installation behövs och det funkar till mac, pc, linux osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *