Ergonomi

f.lux, programmet som anpassar skärmens ljus efter solen

Det lilla gratisprogrammet f.lux är till för att bättre anpassa styra och färg i ljuset på din datorskärm, efter hur solen står på himlen. Din första spontana kommentar är förmodligen densamma som min; va? Men faktum är att f.lux definitivt är värt att testa. Om du brukar sitta vid datorn vid aviga tider – det vill säga på natten – märker man snabbt att f.lux gör skärmen betydligt mer lättare att titta på.

Vad lilla f.lux gör, är att lägga sig tyst i bakgrunden och sedan anpassa skärmens ljusstyrka och färgbalans, för att skapa en så behaglig bild som möjligt. Programmet använder sig av statistik över när solen går upp respektive ner på det stället du befinner dig.

När du sedan sitter och skriver från en ljus sommarkväll in på natten, kommer du att märka att bildskärmen förändras allt eftersom klockan tickar iväg. När det är mörkt ute blir skärmbilden betydligt mjukare och lättare att titta på. Allra bäst resultat verkar det vara när man inte har för många starka lampor, utan att ljuset utifrån är rummets främsta ljuskälla.

F-lux

Om du dras med ergonomiska problem som ger dig huvudvärk, yrsel eller andra symtom, när du sitter framför en datorskärm alldeles för mycket, rekommenderar jag att du provar f.lux. Många av oss använder program vars största ytor är täckta av bakgrundsbelyst vitt. Att sitta i ett mörkt rum och titta på vit skärm, kan vara riktigt jobbigt. Och det är just detta problem som f.lux löser.

f.lux

  • Ladda ner: f.lux
  • Utvecklare: f.lux
  • Nedladdningar: 2342
  • Betyg: 4 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “f.lux, programmet som anpassar skärmens ljus efter solen

  1. Pingback: Ljuset från skärmarna kan orsaka problem att somna | Datorkanalen.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *