Autostart

AutoRuns ger dig makt över autostartande program

AutoRuns är ett utmärkt verktyg för att ta kontroll över alla de där autostartande program som gör att din dator tar längre tid att start, och som ligger i bakgrunden och egentligen inte gör mycket annat än käkar upp internminne och processorkraft. AutoRuns är dock inget för nybörjare…

Autostart är en känd term när det kommer till Windows. Det är en funktion för att automatiskt starta program direkt efter att Windows bootar upp. Det här är nödvändigt och oumbärligt när det handlar om viktiga verktyg som antivirus, brandvägg och drivrutiner. Men tyvärr missbrukas det av programutvecklare för att lägga in små verktyg som letar efter nya versioner, gör att huvudprogrammet går snabbare att starta och så vidare.

Om du har en vanlig dator som du aldrig städar, och om du inte avinstallerar program och spel som du inte använder, och om du kontinuerligt installerar nya programvaror, kan du vara säker på att det ligger massor av onödiga program i Windows många olika autostart-listor. De här kan dra ner hastigheten på Windows rätt ordentligt.

Det är inte heller ovanligt att olika typer av farlig kod – såsom virus, trojaner, spyware, keyloggers och adware – lägger sig i autostart för att automatiskt köra igång när Windows startar. Autostart är med andra ord en nödvändig funktion för att hålla din dator säker, men å andra sidan kan det på sätt och vis också göra ditt Windows slött, instabilt och osäkert.

I Windows finns det möjlighet att ta kontroll över autostartande program. Om du har Windows 8 finns det en flik som heter Autostart i Aktivitetshanteraren, och om du har Windows 7 eller tidigare hittar du funktionen i verktyget Systemkonfiguration, som du startar genom att välja Kör och skriva msconfig. Tyvärr är ingen av dessa lösningar speciellt bra eftersom de inte kollar på alla ställen där det kan ligga autostartande program.

AutoRuns - ta bort autostart-program

Det finns massor av sätt att autostarta ett program i Windows. Vill du ta kontroll över alla dessa, ska du ta en titt på gratisprogrammet AutoRuns. Det riktar sig inte mot ovana användare, så du behöver kunna lite om Windows innan du ger dig i kast med det. Programmet utvecklades av SysInternals, som ligger bakom en rad olika smarta verktyg, vilka för ett par år sedan köptes upp av Microsoft. Verktygen fortsätter att utvecklas och i skrivande stund är AutoRuns uppe i version 11.5.

Förutom autostartande program i Windows, ger AutoRuns där kontroll över andra saker som autostartas; drivrutiner, tillägg för webbläsaren, codecs och annat. Det är kortfattat ett verktyg som alla teknikintresserade Windowsanvändare ska ha installerat.

AutoRuns

  • Ladda ner: AutoRuns
  • Utvecklare: Microsoft
  • Nedladdningar: 625
  • Betyg: 5 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *