Nätverk

Testa snabbast DNS-server med det här gratisprogrammet

Det finns goda skäl att se över vilka DNS-servrar du använder. Hos en del Internetoperatörer används inga speciellt kraftfulla maskiner för det här, och det kan påverka hastigheten när du surfar runt. Med gratisprogrammet DNS Benchmark kan du testa vilka servrar som passar dig bäst.

DNS-servrar krävs för att du ska kunna använda domännamn istället för bara IP-nummer till de servrar du ansluter till. Det kan bli rätt många så kallade DNS-uppslag varje gång du besöker en webbsida, eftersom webbsidor ofta innehåller anrop till en mängd olika domäner; annonser, analysskript, externa bilder och så vidare.

DNS står för Domain Name System, och DNS-servrar används för att ta reda på vilket IP-nummer en domänadress är kopplat till. Utan DNS-servrar hade du behövt memorera IP-nummer till varje sajt du brukar besöka, och andra servrar du ansluter till.

Du gör massor av DNS-anrop

När du till exempel knappar in www.pconline.se i din webbläsare, kommer din dator att först kontakta den DNS-server du använder för att ta reda på vilket IP-nummer som domännamnet pekar till – det vill säga den server som PCOnline körs på. Först därefter kan webbläsaren skicka en förfrågan till servern och hämta hem HTML-kod, bilder och allt annat.

Och som regel innehåller koden för en webbsida som sagt ännu flera anrop till andra domäner; i det här fallet Google för att mäta statistik och hämta annonser, Tailsweep för andra annonser, Bloggportalen för annan statistik, och så vidare…

DNS Benchmark
image-6750

Hur mycket bättre prestanda är det på någon av de öppna DNS-servrarna du kan byta till? Testa med DNS Benchmark!

Eftersom DNS-servern används så mycket är det så klart en fördel om den är snabb. Så är inte alltid fallet hos Internetoperatörer. Det finns en del alternativa DNS-servrar som du kan använda för att försöka minska tiden det tar för servern att svara på en förfrågan.

Läs: 3 gratis DNS-tjänster för säkrare surf

Snabbare surf med bättre DNS?

Skillnaden mellan en dålig och en bra DNS-server är sällan så pass att du märker att det överlag går snabbare att surfa. Men om du använder din operatörs DNS-server och denna är ordentligt överbelastad, lär du notera en förbättring genom att byta till exempelvis Google Public DNS.

Hur pass stor förbättringen blir kan du ta reda på med hjälp av gratisprogrammet DNS Benchmark. Verktygen kräver ingen installation, så du behöver bara ladda ner det och köra igång. Det innehåller redan från start en rad olika DNS-servrar som du kan jämföra med varandra under tiden du surfar.

Du kan lägga till eller ta bort servrar från listan genom att helt enkelt klicka Add/Remove under fliken Nameservers. När du vill testa klickar du Run Benchmark.

DNS Benchmark är inget nytt program – enligt specifikationerna kan det köras på Windows 95 till och med Windows 7, så det har förmodligen inte hänt så mycket sedan Windows 7 lanserades. Men det fungerade fint på Windows 10 när jag testade.

Programmet är inget för nybörjare, utan det krävs att du har rätt hyfsat bra koll på hur nätverk och Internet fungerar. Annars lär resultatet av kontrollerna förmodligen inte säga någonting… Gränssnittet är relativt enkelt så länge man har grundläggande kunskaper.

Taggar: DNS, DNS-server, Domain Name System, IP-nummer, IP, nätverk, Internet, snabbare Internet, DNS Benchmark, gratisprogram, freeware, benchmark, test, hastighet (Intressant?)

 

DNS Benchmark

  • Ladda ner: DNS Benchmark
  • Utvecklare: Gibson Research Corp
  • Nedladdningar: 1864
  • Betyg: 3 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *