Nätverk

DNSQuerySniffer smart verkyg som listar DNS-uppslag från din dator

Gratisprogrammet DNSQuerySniffer från utvecklarna på NirSoft låter dig kontrollera vilka DNS-anrop som görs från din dator. Varje gång något program anropar ett domännamn skickas ett DNS-anrop, och då adderas det till den ständigt uppdaterade listan över anrop i DNSQuerySniffer. Programmet kan komma väl till hands om du behöver undersöka en dator som du misstänker är infekterad av en skadlig kod.

Det finns många olika typer av skadlig kod som anropar servrar på Internet. Det kan vara så kallade zombie-trojaner som gör att den infekterade datorn blir en del av ett botnät – ett virtuellt nätverk av infekterade datorer, som kan styras från en server som kontrolleras av dem som skapat trojanen. Det kan också vara keyloggers, som registrera allt du skriver på tangentbordet; spambots, som skickar ut skräppost från din dator; spyware och adware, som spionerar på vad du sysslar med respektive visar annonser i tid och otid.

All sådan här skadlig kod utnyttjar din dator och ditt bredband, men det är inte säkert att du lägger märke till det – i alla fall inte om du har snabbt bredband. Men om du misstänker att något sker, kan du använda DNSQuerySniffer för att kontrollera i realtid vilka anrop som görs från datorn. Om det är några suspekta anrop, kan det vara läge att kontrollera datorn med något antispyware, till exempel SuperAntiSpyware eller MalwareBytes Anti-Malware.

DNS-sniffer, gratis program

Men det behöver så klart inte vara skadlig kod. Det kan vara ett helt legitimt program som kontaktar servrar på Internet. En hel del program kommunicerar med utvecklarens server för att ta reda på om det kommit en ny version, skicka över felrapporter eller kontrollera så att du inte kör en piratkopierad version. Oavsett vad syftet är så är DNSQuerySniffer ett enkelt och bra verktyg för att ta reda på vilka DNS-anrop din dator gör.

DNSQuerySniffer

  • Ladda ner: DNSQuerySniffer
  • Utvecklare: NirSoft
  • Nedladdningar: 2159
  • Betyg: 3 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *