Lösenord

Dashlane håller reda på dina lösenord, så att du slipper

Användarnamn och lösenord är det som skyddar våra konton på de flesta sajter och tjänster online. Tekniken är tämligen förlegad men något bra alternativ har inte slagit igenom på bredare front, så tills vidare får vi nöja oss med det. Allt blir dock enklare med en lösenordshanterare som Dashlane.

För att lösenord ska vara säkra, krävs det att du använder olika lösenord på alla ställen. Om du, liksom de allra flesta, återanvänder ditt lösenord på flera sajter sjunker säkerheten för varje gång du använder samma lösen.

Problemet är att sajter och tjänster hackas med jämna mellanrum. Användarnamn och lösenord läcker ut, och om du då har använt samma lösen på andra sajter löper du stor risk att drabbas för identitetskapning.

Vill komma åt dina konton och pengar

Oftast är det inte stora sajter som har låg säkerhet och lagrar sina lösenord utan kryptering, men det spelar ingen roll om du har återanvänt lösenordet på exempelvis Facebook.

När ”hack” sker och lösenord läcker ut, provar nätkriminella inloggningsuppgifterna på stora sajter; Facebook, Dropbox, Paypal, Outlook, Gmail, Twitter och så vidare. Då är det lätt att förstå att användare som har samma lösenord på sina konton, får se sin identitet kapad.

På Facebook kan de försöker lura pengar och annat från dina vänner, genom att utge sig för att vara dig, hos Paypal kan de komma åt dina pengar, och får de tillgång till din mejl kan de komma åt de flesta tjänster genom att återställa lösenord och hitta på ett eget (varefter du inte lär komma åt tjänsten igen).

Dashlane, lösenordshanterare
image-6734

Dashlane är ett riktigt bra gratisprogram som hjälper dig att förbättra säkerheten genom att ta hand om dina lösenord.

Dashlane håller koll på dina lösenord

Skälet till varför så många återanvänder sina lösenord beror helt enkelt på att det inte går att hålla alla lösenord i huvudet. Det är inte ovanligt att du samlar på dig ett hundratal inloggningsuppgifter efter ett par år aktivt användande av Internet.

Det finns en del tips som kan hjälpa dig att skapa effektiva lösenord som dessutom är enklare att komma ihåg än de vanliga komplexa lösenorden med versaler, gemener, siffror och specialtecken. Men det som fungerar bäst är lösenordshanterare.

LastPass är ett av de mest populära programmen inom den här genren, men Dashlane bör också lyftas fram. Bägge programmen går ut på att hålla koll på alla dina inloggningsuppgifter, och skydda dessa bakom kryptering och ett gemensamt lösenord.

Dashlane, password manager
image-6735

Hantera alla dina lösenord med programmet Dashlane.

Logga in och byt lösen automatiskt

Utöver att hålla koll på dina uppgifter kan LastPass och Dashlane automatiskt fylla i inloggningsformulär och klicka OK. På så sätt räcker det att du gå till en inloggningssida för att hanteraren ska fylla i allt och skicka in dig som inloggad användare. Den här biten sparar massor av tid.

Dashlane har även en annan finess som fått mycket uppmärksamhet. Password Changer är en funktion som hjälper dig att byta lösenord på dina lagrade webbplatser. Processen är så pass automatiserad som det går.

Kör bara igång Password Changer och låt funktionen uppdatera dina konton med ett nytt unikt lösenord. På så sätt kan du snabbt byta lösenord på många sajter samtidigt. Det här kommer väl till hands inte minst i början när flera av dina sajter förmodligen har samma lösenord…

Dashlane finns i både vanlig och premiumversion. Den förstnämnda är gratis att använda, en saknar en del funktioner som du får först när du registrerat och betalat för ett Premium-konto. Premium innebär bland annat att du kan synkronisera dina lösenord mellan valfria enheter; smartphone, datorer, surfplattor och så vidare.

Har du ingen lösenordshanterare idag, prova Dashlane!

Taggar: Dashlane, säkerhet, lösenord, lösenordshanterare, password, inloggning, login, gratisprogram, mjukvara, program (Intressant?)

Dashlane

  • Ladda ner: Dashlane
  • Utvecklare: Dashlane
  • Nedladdningar: 725
  • Betyg: 4 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *