Windows 8

Hur rensar jag datorn när Windows 8 blivit långsam i starten?

Det vanligaste skälet till varför Windows har börjat ta lång tid att starta, är för att det finns en massa autostartande program som kör igång samtidigt som Windows. För att återfå prestandan i datorn, och göra att Windows startar snabbt igen, behöver du ta bort sådana program du inte behöver.

I Windows 8 hittar du de flesta autostartade program i Aktivitetshanteraren under fliken Autostart. Starta Aktivitetshanteraren genom att högerklicka på aktivitetsfältet i skrivbordsläget, och välja i menyn. Därefter går du till fliken Autostart.

Här kan du deaktivera autostartande program du inte behöver. Är du osäker på ett program kan du söka efter det på Google, eller någon annan sökmotor. Som regel får du då fram information om vad det är för något program och om du verkligen behöver det.

Tänk på att inte deaktivera viktiga program, såsom antivirus, brandvägg, vissa extrafunktioner för exempelvis mus och grafikkort, samt de verktyg som du verkligen vill ska starta automatist – Dropbox, OneDrive, Google Drive och så vidare.

Om du är en relativt van Windowsanvändare kan du prova programmet Autoruns istället. Det hittar nämligen samtliga autostartande program, oavsett var de gömmer sig i systemet.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *