Windows 10

Så mycket prestanda kräver Windows 10 av din PC

Hur mycket prestanda behöver din PC ha för att kunna köra Windows 10? Den nya utgåvan av operativsystemet lanseras nu till sommaren, och det är många som ställer sig frågan huruvida de måste köpa en ny dator för att kunna byta upp sitt Windows. Av siffrorna att döma lär de flest inte behöva bry sig om det – såvida du inte har en uråldrig dator kan du uppgradera till Windows 10.

Windows Vista var den sista utgåvan av Windows som följde trenden med allt mer krävande hårdvara för varje ny version. Till Windows 7 hade Microsoft lagt tid på att göra sitt operativsystem mer trimmat, och hårdvarukraven var inte speciellt höga. Windows 8 följde efter med samma låga krav.

Startmenyn i Windows 10

Startmenyn i Windows 10 är en kombination av den traditionella startmenyn från Windows 7, och startskärmen från Windows 8, men kan anpassas helt efter egen smak.

I och med Windows 10 ligger prestandakraven på samma nivå. Har du en dator som idag kör Windows 7 eller 8, kommer du med andra ord att kunna uppgradera till Windows 10 utan problem. Faktum är att Microsoft låter dig som kör 7 eller 8 att uppgradera utan kostnad det första året.

Minimikraven på din hårdvara

  • Processor: 1 GHz
  • Internminne (RAM): 1 GB (32-bit), 2 GB (64-bit)
  • Lagringsutrymme: 16 GB (32-bit), 20 GB (64-bit)
  • Stöd för DirectX 9 eller högre

Windows 10 släpps alltså i både 32- och 64-bitar. Det kommer även att finnas en Pro-version för företag utöver den vanliga utgåvan. En av skillnaderna mellan utgåvorna är i hur små skärmar operativsystemet ger stöd för. Pro kan köras på enheter – främst surfplattor – med skärmar ner till 7 tum, medan det vanliga Windows 10 kan krympas till 8 tum.

Lanseringen av Windows 10 sker till sommaren. Något exakt datum är inte officiellt än, men släpps dock samtidigt i 190 länder och på 111 olika språk, så vi behöver inte vänta extra länge på den svenska översättningen.

Läs också: Så tar Windows 10 mindre lagringsplats på din enhet

Taggar: Windows 10, Windows, Microsoft, operativsystem, prestanda, hårdvara, specifikationer (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *