Windows 10

Så tar Windows 10 mindre lagringsplats på din enhet

Windows 10 ska köras på allt från smartphones till datorer och det innebär ett problem i och med hur mycket lagringsutrymme operativsystemet tar idag. Det här märks inte minst på de billiga surfplattor som kör Windows 8, där tillverkarna snålat på lagringsplats. I Windows 10 vill Microsoft förändra det här.

Windows tenderar att käka upp en hel del lagringsutrymme bland annat i och med återställningspartition. Det här märks inte minst om du köper en billig surfplatta med Windows 8. Lamina T-801 är ett bra exempel – en billig surfplatta med Windows 8 för från 995 kronor. Surfplattan har 16 GB lagringsutrymme, men det är inte mycket som är kvar efter att Windows tagit sin beskärda del.

Läs mer: Test av Lamina T-801 – billig surfplatta på 8 tum med Windows 8

Eftersom Windows 10 är tänkt att kunna köras på alla typer av enheter, från smartphones och surfplattor till datorer, TV-apparater och annat, blir det här ett problem. Tillverkare kommer att ta fram billiga enheter och för att kunna hålla nere priset måste man dra ner på utrymmet på de SSD/Flash-diskar som sitter i.

För att lösa det här arbetar Microsoft nu på att minska den mängden lagringsplats som operativsystemet använder sig av. Detta gör man genom att dels komprimera datan med smarta algoritmer, och dels ta bort funktioner som anses vara överflödiga för gemene man och som istället kan installeras senare.

Windows 10, lagringsutrymme

Diagram som visar hur mycket Microsoft hittills har minskat det lagringsutrymme som krävs av Windows 10 64-bitar.

I en bloggpost hos Microsoft förklarar man mer ingående hur man arbetar. Med dagens utgåva av Windows 10 (som fortfarande är i Technical Preview) har man i 32-bitarsversionen minskat utrymmet med 1,5 GB och i 64-bitar med 2,6 GB. Det här låter kanske inte så mycket på en dator där du kanske har en hårddisk på 2 TB, men på en billig surfplatta eller smartphone med 16 GB gör det massor.

Billig surfplatta med Windows 8 - Lamina T-801 / T-701Det finns annat som också spelar in. Man kan till exempel komprimera rätt många filer, men samtidigt får man inte gå till överdrift. Mängden internminne (RAM) och processorns prestanda är väsentligt. En enhet som har lite RAM-minne kan inte ha lika många systemfiler i minnet, vilket gör att den måste läsa mer från lagringsutrymmet (SSD/Flash/hårddisk). Och då är det inte bra om filerna som behövs är komprimerade, eftersom de kräver prestanda för att dekomprimera.

Windows reserverar en hel del plats åt filer för återställning av operativsystemet, något som behövs i de fall systemet kraschar. Det är inte praktiskt att som förr i tiden ha Windows återställning på en CD-skiva, utan istället lägger man allt detta på enhetens lagringsplats.

Här finns en hel del att hämta. I diagrammet ovan, som visar att Microsoft i aktuell version av Windows 10 har lyckats dra ner kravet på lagringsutrymme till 7,8 GB. Som jämförelse kan nämnas att Windows 7 i min stationära huvuddator (ja, jag har inte uppgraderat till Windows 8 på den här datorn) har dedikerat en partition på 15 GB för återställningsdata. Med en hårddisk på 600 GB spelar det här ingen roll, men om det varit en SSD på 16 GB hade det varit lite jobbigare…

Läs mer: De största nyheterna i Windows 10!

Taggar: Windows 10, Windows, lagringsutrymme, surfplattor, smartphones, operativsystem, Microsoft (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *