Operativsystem

Windows 10 Cloud ska slåss mot Chrome OS

Windows 10 Cloud är Microsoft svar på Googles operativsystem Chrome OS. Datorer med Chrome OS är enklare och billigare än vanliga PC med Windows, och administrationsarbetet är lättare, vilket gjort datorerna framgångsrika inom bland annat skolväsendet.

När Google först lanserade sitt operativsystem Chrome OS, och ett par datortillverkare tog fram modeller med det, var det en smula före sin tid. Datorerna är nerskalade och har inte så hög prestanda, men det krävs inte så mycket för att köra Chrome OS.

Idag har dock plattformen tagit fart, i och med att den har passat så bra i exempelvis skolor. Skolorna har kunnat köpa billiga datorer till sina elever samtidigt som det administrativa arbetet med datorerna är enklare.

Google Chrome OS
image-6723

Chrome OS har tagit stora marknadsandelar hos skolorna, tack vare sitt pris och sin enkelhet i administrationen. [Bildkälla: OMG! Chrome!]

Chrome OS använder sig inte av lokalt installerade program – vilket är bra ur säkerhetsperspektiv – och du lagrar dina filer i molnet istället för hårddisken i datorn. Applikationerna är webbappar, och allting i Chrome OS körs i webbläsaren Chrome.

Windows 10 Cloud

Nu har Google meddelat att Chrome OS i framtiden kommer att kunna köra Android-appar, vilket öppnar massor av nya dörrar. Helt plötsligt finns det miljontals appar att använda sig av.

Windows 10 Cloud
image-6724

Det finns inte mycket bilder på Windows 10 Cloud, än. [Bildkälla: Betanews]

Microsoft har hamnat en smula på efterkälken, i och med att de inte kunnat erbjuda ett alternativ till Chrome OS. Nu verkar man alltså ha en lösning; Window 10 Cloud. Det är en nerbantad variant av Windows 10 som enbart kör så kallade UWP-appar (Universal Windows Plattform), det vill säga applikationer som installeras från Windows Store.

Att Windows 10 Cloud bara kör UWP-appar är bra ur säkerhetsperspektiv. När du har installerat appar härifrån kommer de att automatiskt uppdateras till nya versioner, när sådana kommer. Och eftersom det inte går att installera traditionella programvaror på en dator med Window 10 Cloud, blir det också svårare för farlig kod att infektera maskiner.

När Windows 10 Cloud lanseras är oklart, men det lär förmodligen inte ta allt för lång tid, skriver TechWorld.

Källa: TechWorld

Taggar: Windows 10 Cloud, Windows 10, Windows, operativsystem, OS, Chrome OS, Google Chrome OS, billiga bärbara datorer (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Windows 10 Cloud ska slåss mot Chrome OS

 1. Tommy k Johansson

  Du har rätt i att intresset för UWP-appar är svalt hos utvecklare och användare. Microsoft har ett jättejobb framför sig att vända den trenden, för de måste göra det…

  UWP-appar har flera väldigt bra fördelar; tryggheten i att kunna ladda ner och köpa program direkt via Windows Store (att googla appar och ladda ner från första bästa sajt är ju knappast att rekommendera), säkerheten i att apparna är testade och att de automatiskt uppdateras när det kommer nya versioner som t.ex. fixar säkerhetshål, och smidigheten i och med att apparna följer med när du loggar in på en annan dator med ditt Live-konto.

  Dessa fördelar gäller ju både användare och utvecklare. Som utvecklare får du helt andra möjligheter att marknadsföra dina applikationer och ta betalt för dem. För mindre till mellanstora utvecklare är det här en stor fördel.

  Men du har som sagt helt rätt i att intresset hittills varit svalt. Jag hoppas dock att det vänder.

  Och, btw, Chromeappar kan du ju som regel köra även på en Windows Cloud-dator, om du installerar Chrome som webbläsare… :)

 2. Mikael

  Det finns 2 problem som troligen kommer göra att Windows 10 Cloud floppar.

  Det ena är UWP-appar, där intresset och viljan att utveckla dessa är milt sagt väldigt svalt. Användaren kommer med Windows 10 Cloud sitta med ett OS som har ett väldigt svagt utbud av appar. Se bara på Windows 10 Mobile som trots att det har relativt stor mängd appar ändå floppar, främst för att nyckelapparna lyser med sin frånvaro eller är av mycket sämre kvalitén än motsvarande iOS / Android app.

  Det andra problemet är att kalla det för Windows 10 Cloud. Detta har ingenting alls med Windows att göra, då det inte kommer att gå att köra Windowsprogram. På samma sätt som det var att vilseleda folk att lansera Windows RT som inte kunde köra Windowsprogram är det att lansera Windows 10 Cloud som inte kommer kunna köra Windowsprogram.

  Varför köpa en dator med Windows 10 Cloud, där du får ett obefintligt utbud av UWP-appar, när du kan köpa en Chromebook med i det närmaste komplett app utbud.

  MS är helt rökta med Windows 10 Mobile och det är nog bara en tidsfråga innan Windows telefonerna helt försvinner. Samma sak kommer troligen att ske med UWP.appar och Windows 10 Cloud. Väldigt få efterfrågar detta och ingen kommer att sakna dem heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *