Windows 10

Här är systemkraven för att köra Windows 10 på din PC

Windows 10 kommer från och med 31 juli att börja skickas ut till alla som förhandsbokat den, för Windows 7 SP1 och Windows 8.1, gratis uppgraderingen. I och med det har vi fått reda på vilka systemkrav som ställs på din dator, för att du ska kunna köra det nya operativsystemet. Det är i princip samma som de tidigare versionerna, och de är inte speciellt höga.

Upp till och med Windows Vista stegade systemkraven för Microsofts operativsystem uppåt. I många år var det läge att skaffa en ny dator i och med att det lanserades en ny Windowsversion. Men när Windows 7 kom hade Microsoft trimmat systemet och kraven stannade upp. Därmed behövde vi inte heller skaffa nya datorer. Våra PC håller idag betydligt längre, något som till viss del säkert ligger bakom de sjunkade försäljningssiffrorna på PC-datorer.

Windows 7 hade relativt låga krav på din dators prestanda, och uppföljaren Windows 8 hade likadana systemkrav. Windows 10 går i samma fotspår. Operativsystemet har inga större krav på din dator – och konstigt vore annars eftersom Microsoft erbjuder en gratis uppgradering för alla som kör antingen Windows 7 med Service Pack 1 alternativt Windows 8.1.

Följande minimikrav ställer Windows 10 på din dator:

 • Processor: 1 GHz
 • Internminne: 1 GB RAM för 32-bitars, respektive 2 GB för 64-bitars
 • Ledigt hårddiskutymme: 16 GB för 32-bitars, 20 GB för 64-bitars
 • Grafikkort: ska klara DirectX 9 med WDDM 1.0
 • Skärmupplösning: 1024×600 pixlar

Det här är som sagt så gott som samma systemkrav som Windows 7 respektive Windows 8. Inga nyheter här alltså.

Windows 10, specifikationer

Krav på specifika Windows 10-finesser

Därutöver finns det krav på hårdvara för specifika funktioner i Windows 10. Den digitala assistenen Cortana, som används för röststyrning, kommer inledningsvis att finnas på språken engelska (USA respektive Storbritannien), kinesiska, franska, spanska, italienska och tyska. Du behöver en bra mikrofon för att kunna röststyra.

Windows Hello, som ersätter vanliga lösenord, kräver att din dator antingen har en fingeravtrycksläsare med stöd för Window Biometric Framework, eller en speciell infraröd kamera för ansiktsigenkänner eller skanning av din iris. Sådan här teknik finns inte i en ordinär dator idag, men troligen dyker det upp i datorer som presenteras efter lanseringen av Windows 10.

För att utnyttja Windows 10 till fullo bör du vara ansluten till Internet och logga in med ditt Windows Live-konto. Att logga in på Live-konto istället för lokalt, innebär bland annat att dina personliga inställningar, och app-installationer, i Windows synkas till molnet så att de följer med när du loggar in med kontot på en annan Windows-dator. Det gör att det är väldigt smidigt att köra igång en ny Windows-dator.

Sammanfattningsvis behöver du inte vara orolig för att din dator ska bli långsam efter en uppgradering till Windows 10. Kan du köra Windows 7 eller 8 så fungerar Windows 10 fint.

Läs vidare om Windows 10

Taggar: Windows 10, Windows, Windows 8, Windows 7, specifikationer, hårdvarukrav, krav, systemkrav, hårvara, Microsoft, operativsystem, OS (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Här är systemkraven för att köra Windows 10 på din PC

 1. Peter Lahti

  Tack för ännu ett bra reportage.
  Så, jag använder Windows 7, ska man byta till 10:an? Har aldrig ens prövat en Windows 8 dator.
  Är 10:an som 8:an, bara klickbara ikoner i den?
  Jag har kört Windows sedan starten, och undrar om det är värt för mig att byta, då jag känner mig trygg i Windows upp till 7:an.
  Tacksam för råd…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *