Windows 8

Så mycket mindre internminne använder Windows 8

Windows 8 är under full utveckling hos Microsoft och det verkar bli ett väldigt intressant operativsystem som på många sätt skiljer sig mot föregångaren Windows 7. Microsoft har pratat mycket om att man vill pressa ner kraven på hårdvaran, och i en bloggpost presenterar man nu bevis på den minskade minnesanvändningen.

I och med Windows 8 försöker Microsoft komma i fas med att lansera en ny större version av Windows var tredje år. Windows 8 beräknas därför att lanseras under 2012 – gissningsvis lagom till vintern, så att det kan levereras förinstallerat på alla datorer som köps i julklapp.

Windows 8 kommer med många spännande nyheter, som jag dock inte ska gå igenom här. Istället vill jag berätta om en bloggpost i den officiella utvecklarbloggen från Microsoft, där man visar hur mycket internminne Windows 8 tar jämfört med Windows 7.

För att jämföra har man installerat operativsystemen på två likadana datorer och efter uppstart kontrollerar man helt enkelt Aktivitetshanteraren för att se mängden använt internminne. Skillnaden är markant; medan Windows 7 slukar 404 MB tar Windows 8 “bara” upp 281 MB.

Minnesförbrukning Windows 8 vs Windows 7

Microsoft använder sig av flera metoder för att hålla nere minnesförbrukningen. Feber skriver att Windows 8 bland annat märker av om samma data är lagrad på olika ställen, varpå systemet frigör den ena datan och pekar om bägge källorna till samma data.

En anledning till varför Microsoft vill få ner minnesförbrukningen, är att Windows 8 även ska kunna köras på bland annat surfplattor som mobiltelefoner, och inte bara datorer.

Dessa enheter har dels inte lika mycket internminne som datorer, men en viktig teknisk detalj är att minnesanvändningen kostar batteritid. Ju mer internminne som används, desto mer energi krävs. Genom att trimma ner systemet ser man därför till att förbättra batteritiden på exempelvis bärbara datorer, surfplattor och smartphones.

Läs mer: Allt om Windows 8!

Taggar: Windows 8, Windows, Windows 7, Microsoft, minnesanvändning, RAM, internminne, OS, operativsystem (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *