Operativsystem

Klassiska PC:n dödas av Windows 8 och OS X Mountain Lion

PC-datorn som enskild enhet med ett speciellt operativsystem kommer snart att tillhöra historien. Windows 8 och Apples kommande OS X Mountain Lion släpper greppet runt datorn och sprider sig ut över hela hemmet och arbetet.

Extreme Tech har publicerat en intressant och läsvärd krönika där skribenten Sebastian Anthony förklarar hemdatorns död. Okej, han menar inte att vi inte längre kommer att använda datorer, utan att vi inte längre kommer att vara så bundna vid datorn för att använda vårt operativsystem.

Både OS X Mountain Lion, den nya versionen som i dagarna presenterades för utvecklare, och Microsofts kommande Windows 8, som snart kommer i en offentlig betaversion för gratis nerladdning, ser till att sprida sig ut över hemmet och arbetet.

Windows 8 logo

Windows 8 ska inte bara köras på din PC. Microsoft har även tagit fram en version som körs på ARM-arkitekturen, som används av mobila enheter. Därför kommer du att kunna använda Windows 8 på såväl din mobiltelefon som surfplatta, och det kommer säkert även TV och mediaspelare som har Windows 8.

Metro överallt

Windows 8 MetroGränssnittet Metro, som används av Windows 8, känns igen från Windows Phone och sedan en tid tillbaka har även Xbox 360 samma gränssnitt. Microsoft jobbar hårt med att få utvecklare att skriva applikationer för Metro, vilket betyder att du ska kunna köra apparna oberoende av plattform.

Ditt användarkonto, som tidigare varit lokalt installerat på antingen din hemdator eller företagets server, kommer istället att ligga på Windows Live i molnet.

Du kan alltså logga in på ditt konto oavsett var du befinner dig. Allt du behöver är en enhet med Windows 8. Här kan du lagra dina filer, med hjälp av SkyDrive, och dina Metro-appar som körs i molnet kommer du åt överallt. Även utseendet på ditt Windows kommer att sparas så att du verkligen loggar in på ditt skrivbord.

Möjligheter med appar

Ett intressant exempel på hur Metro-applikationer kommer att förändra mediakonsumationen, är att det tekniskt och teoretiskt sett är möjligt för TV-kanaler – eller varför inte enskilda TV-serier – kan ha en egen applikation. Säg att du gillar TV-serien Dexter. Då köper du Dexter-appen, och sen kan du kolla på avsnitten oavsett om du sitter med din smartphone på tunnelbanan, med din surfplatta på hotellrummet eller hemma i TV-soffan.

Windows Phone Nokia Lumia 800

Problemet med den här typen av appar är licensavtal. Jag kan tänkta mig att producenterna av TV-serier ser guldgröna skogar, eftersom de har hela världen som marknad för sina nya produktioner. Men kabel-TV-bolagen och alla andra TV-distributörer fasar naturligtvis eftersom det här slår ut dem. För oss konsumenter är det guld. Tänk om du kunde glömma TV-tablåer och istället bara titta på sånt du är intresserad av.

Det här är bara ett litet exempel. Spel- och programutvecklare lär också gilla möjligheterna att kunna bygga en enda applikation som fungerar på “alla” plattformar istället för att behöva, som idag, konvertera mellan en massa operativsystem.

Apple har försprång

Microsoft har så klart en stor styrka i att deras Windows används av de allra flesta datorer på marknaden. Men när det gäller den här typen av molnbaserade tjänster och appar, alltså framtidens operativsystem, har Apple tveklöst ett stort försprång.

OS X växer för varje dag, även om det är långt ifrån Windows. Men däremot är iOS, det vill säga det operativsystem som körs på iPhone, iPod Touch (som numera är världens mest använda portabla spelkonsol) och iPad, är enormt. Under 2011 såldes det fler iOS-baserade enheter än vad Apple har sålt Macar under de senaste 28 åren!

I och med OS X Mountain Lion blir kopplingen mellan OS X och iOS allt tydligare. Detta började ske även i OS X Snow Lion, då man införde flera funktioner i gränssnittet som hämtat inspiration från iOS. Mountain Lion får ännu mer koppling. Man har till exempel integrerat iCloud, molntjänsten där du lagrar dina filer.

Mediakonsumtion är som sagt en stor del av det här. Apple AirPlay låter dig spegla din Mac med exempelvis en platt-TV som har en AirPlay-enhet inkopplad (troligtvis Apple TV). På den här fronten har Microsoft en stor styrka i sin Xbox 360, som inte längre bara är en spelkonsol utan mer av en mediaenhet som klarar spela film och mycket annat.

Det kommer att bli väldigt spännande att följa utvecklingen när Windows 8 och OS X Mountain Lion lanseras.

Taggar: Windows 8, OS X Mountain Lion, Mac OS X, OS X, Windows, Microsoft, Apple, iOS (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Klassiska PC:n dödas av Windows 8 och OS X Mountain Lion

  1. Seabaz

    Som sagt… jag tror INTE det blir så.

    Tror att Windows kommer att återgå till sin “orginalform” på PC efter att detta inte alls mottages bra av den stora massan. Väldigt generellt sett…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *