Windows 8 Blue

Startknapp och start till skrivbord i Windows 8 Blue?

Två saker som fått mycket kritik i Windows 8 är att du alltid startar upp datorn till hemskärmen i det nya gränssnittet, istället för direkt till skrivbordet, samt avsaknaden av startknappen. Det verkar nu som om Microsoft kanske böjer sig och återinför detta i och med den kommande uppgraderingen Windows 8.1 (också kallad Blue).

Överlag har Windows 8 fått rätt bra kritik, fast det finns två känsliga punkter som har fått många användare att helt förkasta operativsystemet – nämligen att Windows 8 startar upp i det nya gränssnittet (tidigare kallat för Metro), och den så kallade hemskärmen, samt att startknappen saknas i skrivbordsläget.

Skälet till varför Microsoft inte gjort det möjligt för användare att välja huruvida man ska starta till hemskärmen eller till skrivbordsläget, är helt enkelt att man vill vänja användarna vid det nya gränssnittet. Det är så här Windows ska se ut i framtiden, när vi kör Windows på alla plattformar; surfplattor, smartphones, smart-TV – och datorer.

Vart tog den lilla startknappen vägen?

Vad gäller den borttagna startknappen har Microsoft lutat sig mot statistik som, enligt företaget själva, pekar på att en stor del av användarna som kört Windows 7 inte har använt startknappen.

När det handlar om startknappen tillhör jag dem som inte saknar den. Sedan jag installerade Windows 7 har jag inte använt startknappen eller startmenyn. Alla program jag kontinuerligt använder mig av har jag lagt genvägar till i aktivitetsfältet.

Övriga funktioner når jag via snabbkommandon. Det enda jag har använt startmenyn till är sökfältet för att hitta och starta andra progarm, och det går lika smidigt i Windows 8 genom att trycka [Win]+[Q].

Sök program i Windows 8

Men det är uppenbart att många användare trivs med startknappen och dess menysystem. Och har man använt sig av den sedan Windows 95 är det naturligtvis inte roligt om den är puts väck i Windows 8.

Windows 8 Blue återinför dem..?

Många har som sagt varit väldigt kritiska till Windows 8, och förkastat det som värdelöst och skräp. Det är hårda ord, men när man låter kritikerna förtydliga sig handlar det om just dessa saker – att datorn startar upp till hemskärmen istället för skrivbordet och att startmenyn saknas.

Den kommande första stora uppdateringen av Windows 8 går under namnet Windows Blue – eller Windows 8.1. Än så länge är det här inte spikat, men det finns tendenser som pekar på att Microsoft kommer att ge med sig och lyssna på användarna. Det innebär alltså att man gör det möjligt att starta Windows direkt i skrivbordsläget, samt att startknappen återinförs.

Just nu är man nog tvungna till att göra så. Försäljningen av PC-datorer dalar, och har gjort i ett par år allt eftersom konsumenterna köper surfplattor istället, och PC-tillverkarna lägger skulden på Windows 8 och framför allt just hemskärmen och den försvunna startknappen.

Skrivbordet i Windows 8

Startknappen: The Holy Grail

PC-tillverkarnas teori om att konsumenter inte köper nya datorer på grund av att Windows 8 inte har någon startknapp, är naturligtvis rent löjlig. Sanningen ligger i att det idag inte finns ett så stort behov av att köpa nya datorer. Man lägger hellre pengar på en surfplatta, då ens bärbara PC håller betydligt längre än de tre år man pratade om förr.

Anledningen till varför vi inte köper en ny bärbar PC var tredje år, är att den enda skillnaden mellan vår tre år gamla dator och den nya modellen, i princip är serienumret… Om man bortser från speldatorer, har PC-tillverkarna inte kommit med något nytt på rätt länge.

Nåja, jag överdriver givetvis en smula. Vi har sett konceptet ultrabooks, som jag visserligen gillar. Problemet med ultrabooks är att tillverkarna, i hopp om att tjäna in alla förlorade pengar under flera år av marginalfria skräpdatorer för 3000 kronor, prissatte de nya tunna och snygga datorerna helt vansinnigt.

Lenovo IdeaPad Yoga 13Nu börjar det även dyka upp intressanta hybrid-datorer som är både bärbara datorer och surfplattor. En del låter dig koppla bort skärmen för att använda den som surfplatta. Andra modeller låter dig rotera runt skärmen för att göra om den bärbara datorn till en klumpig surfplatta. Den här typen av datorer är för konsumenter som vill ha Windows som operativsystem på sin surfplatta. Idag är det långt ifrån ett självklart val.

Microsoft måste lyssna på PC-tillverkarna, och framför allt de kritiska användarna, så det är troligt att Windows 8 Blue återinför startknappen och uppstart till skrivbordsläget. Ur Microsofts perspektiv vore det dock ett stort nederlag. Om man gör det möjligt för användare att helt stänga av det nya gränssnittet, kommer det att påverka utvecklingen negativt. Det vore, ur Microsofts synvinkel, ett steg bakåt.

Det nya gränssnittet i Windows 8 är byggt med surfplattor i åtanke, men Microsoft kan inte slåss mot iOS och Android enbart på marknaden för surfplattor. Om vi bara tittar på surfplattor är Windows alldeles för litet. Ska hela ekosystemet fungera, med Windows 8-appar, molntjänster och så vidare, måste man få med sig användarna av vanliga PC-datorer.

Saknar du startknappen i Windows 8 och skulle du vilja kunna boota direkt till skrivbordsläget? Eller gillar du den nya hemskärmen?

Läs mer om Windows 8:

Källa: PCMag

Taggar: Windows 8, Windows 8.1, Windows, Windows Blue, Microsoft, startknapp, hemskärm, gränssnitt, Metro (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Startknapp och start till skrivbord i Windows 8 Blue?

  1. L.N

    Avstår att köpa Windows 8. När man arbetar med datorn vill man ha ett rent skrivbord med startmeny som jag använder ofta. Det nya gränssnittet och allt annat elände som slideshows med mera drar resurser i onödan. Jobbar man med tunga projekt inom 3D vill man ha så lite skräp program som möjligt i gång i bakgrunden. Windows 8 är extremt användarfientligt och saknar man pekskärm blir man extremt irriterad över upplägget med den nya startsidan. Jag jobbar hellre med Windows 7 eller XP. Dessutom så blir pekskärmar extremt felaktiga ur ett ergonomiskt synvinkel till stationära datorer men även bärbara. När man skall göra anteckningar eller författa dokument är tangentbord med anslagskänsla överlägsen de digitala på surfplattorna. Det går helt enkelt skriva fortare. Nej tack till Windows 8, jag avstår och kör på med Windows 7 eller XP tills Microsoft har tänkt om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *