Mobilt Windows

Windows 8 för ARM-processorer i slutet av 2012

Att Microsoft håller på med en version av Windows 8 för ARM-processorer är känt sedan tidigare, men nu berättar IDG om rykten som säger att operativsystemet ska vara klart i slutet av 2012. Lagom till sommaren året efter kommer de första bärbara datorerna med kombinationen.

ARM-arkitekturen utvecklas av ARM Holdings, som licensierar ut tekniken till en lång rad tillvarkare; Apple, Microsoft, Intel (via DEC), Nvidia, Nintendo, Samsung, Qualcomm, Sony, Sharp, Samsung och många fler. ARM-processorer kännetecknas av låg strömförbrukning, vilket gör dem väldigt lämpliga för mobila enheter såsom smartphones och surfplattor, men även portabla spelkonsoler, mediaspelare, routrar, miniräknare och så vidare.

Några välkända processorer som är baserade på ARM-arkitekturen är Nvidia Tegra, Qualcom Snapdragon, Samsung Hummingbird och Apple A4 och A5. Dessa processorer sitter i så gott som alla smartphones på marknaden idag.

Windows 8Att Microsoft valt att utveckla en version av Windows 8 för ARM-processorer är väldigt spännande eftersom det betyder att Windows 8 kommer att fungera även på exempelvis mobiltelefoner. På sikt kommer Windows Phone säkert att ersättas av Windows 8 – eller efterföljande Windows-versioner.

Datorer med ARM

Värt att nämna är dock att alla Windows-applikationer som är utvecklade för x86-arkitekturen – den som används av Intel och AMD i så gott som alla datorer – inte kan köras på ARM-processorer. Det är därför som Microsoft satsar så hårt på HTML5 och webbstandarder i och med sitt Metro-gränssnitt, som idag finns i Windows 8 och Windows Phone. Appar utvecklade med webbstandarder kan köras på alla plattformar, så länge det finns en modern webbläsare.

Enligt nyheten på IDG verkar det börja bli aktuellt med bärbara datorer som bygger på ARM-processorer. Idag börjar processorn bli tillräckligt stark för att fungera även i datorer, och i juni 2013 kommer vi att få se de första bärbara datorerna med ARM.

Fast frågan är hur intressanta dessa datorer är. Det hänger på vilka applikationer som finns tillgängliga för Windows 8 på ARM. En dator som bara kör webbapplikationer är visserligen rätt tufft på pappret, men det lär inte bli någon större succé i dagsläget. Google har ju försökt med sin Chromebook, som knappast blev någon kioskvältare.

Källor: IDG, Wikipedia

Taggar: Windows 8, Windows, ARM, ARM-processorer, processor, CPU (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *