Statistik

Windows 8.1 världens fjärde mest använda operativsystem

I oktober förra året lanserades Windows 8.1, en gratis uppgradering av Microsofts senaste operativsystem, och nu visar statistik från Netmarketshare att versionen har gått förbi Windows Vista och är därmed världens fjärde mest använda OS för så kallade desktopdatorer. De övriga tre är i fallande ordning Windows 7, Windows XP och Windows 8.

Trots att Windows 8.1 är det fjärde mest använda operativsystemet på vanliga datorer, ha det ändå “bara” 3,95 procent av marknaden. Det kan jämföras med Windows 8 på 6,63 procent (en siffra som sjunkit i samband med att användare uppdaterat), Windows 7 på 47,49 procent och – vilket är rätt oroväckande – Windows XP på 29,23 procent.

Statistik operativsystem januari 2014

Att över en fjärdedel av alla vanliga datorer fortfarande kör XP, som fyller 13 år under 2014, kommer att bli ett väldigt stort problem i och med att Microsoft lägger ner alla uppdateringar av systemet från och med 8 april 2014. Läs Windows XP – Systemet med allra sämst säkerhet.

Det är ett datum man tvingats skjuta framåt flera gånger, just eftersom det fortfarande finns så många användare. Frågan är om man nu verkligen kommer att lägga ner stödet om så många användare – inte minst bland företag – kör XP. Att man slutar med support innebär nämligen att det inte längre kommer några säkerhetsuppdateringar.

XP är redan osäkert som det är, så när Microsoft slutar med uppdateringar som täpper igen säkerhetshål, kommer cyberkriminella jubla. Det blir rena julafton för utvecklare av trojaner och annan bråte, något som kan påverka hela Internet.

Det räcker att ett par procent av dessa gamla Windows XP-datorer blir infekterade av botnät-trojaner, som gör det möjligt att skicka ut spam och genomföra omfattande attacker, för att det ska påverka trafiken på Internet. Det kommer också att påverka användare av andra Windowsversioner i och med att den potentiellt ökande mängden infekterade datorer kommer att försöka sprida sin skadliga kod till andra datorer.

Det här är naturligtvis rent hypotetiskt och det behöver inte alls bli så. Tittar vi i backspegeln finns det visserligen en hel del händelser som talar för att den här typen av hot kan bli allvar, men det återstår att se.

Om du fortfarande kör Windows XP är det däremot hög tid att uppgradera.

Källa: The Register

Taggar: Windows, Windows 8, Windows 8.1, Microsoft, statistik, Netmarkshare, operativsystem, OS (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *