Mobilt bredband

Tv-antenn kan fixa bättre mobilt bredband

Har du dålig mottagning för ditt mobila bredband? Genom att koppla din router eller bredbandsdongel till din tv-antenn så kan du få bättre mottagning och hastighet.

Om man har dålig mottagning och låga hastigheter för sitt mobila bredband så kan man få bättre mottagning genom att ansluta en extern antenn till sin dongel eller till sin mobila bredbandsrouter. Det finns särskilda riktantenner för ändamålet att få tag på, som man med fördel riktar mot närmsta basstation tillhörande den operatör som man har sitt abonnemang hos.

Ett billigare sätt att få bättre mottagning på än att inhandla en ny antenn är dock att istället använda sin takmonterade tv-antenn, om man har en sådan. Även om tv-antenner är ämnade för ett annat frekvensband än vad mobilt bredband är, så går det nämligen ändå att utnyttja antennerna för att få bättre mottagning för 3G.

Harmoniska underfrekvenser

Medan en tv-antenn är avsedd för 700 MHz-bandet så ligger 3G i 2,1 GHz-bandet. En antenn kan dock användas även för andra frekvenser än antennens grundfrekvens. En harmonisk underfrekvens är en multipel av antennens grundfrekvens, och för tv-antenner liggande i 700 MHz-bandet så blir den tredje harmoniska underfrekvensen 2,1 GHz – det vill säga samma som för 3G.

Eftersom uttagen på donglar och mobila bredbandsadaptrar dock inte går att ansluta direkt till tv-antennen så krävs att man inhandlar ett antal konvertrar för att ansluta antennen. Om man är lite händig så kan man även skala av kabeln och ansluta direkt, för att förhindra att en del av signalen försvinner bland alla konvertrar.

Utrustningen kan ta skada

Något som man ska ha i åtanke om man vill testa att koppla in sin mobila bredbandsadapter till tv-antennen är dock att det är olika impedans på tv-antenner och 3G-utrustning. Det innebär att en del av sändareffekten från modemet/routern inte går ut i antennen utan in i mottagardelen. Vid regelbunden användning kan det därför finnas risk att man skadar utrustningen.

Taggar: mobilt bredband, antenner, 3g, 4g (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *