Teknik

Tio gånger längre batteritid med ny teknik

En av de stora problemen som vi dras med nu när vi blir allt mer mobila, med smartphones, surfplattor och bärbara datorer, är att batterierna aldrig håller tillräckligt länge. Nu har forskare hittat en ny lösning som ska ge tio gånger längre arbetstid i vanliga Li-ion-batterier.

Om du har en avancerad smartphone vet du hur jobbigt problemet med batteritid är. Använder du en smartphone aktivt och kör många applikationer som hämtar mycket data från Internet, är det inte säkert att den klarar av en hel arbetsdag utan att laddas. Det är helt värdelöst om man försöker jobba mobilt.

Samma sak gäller bärbara datorer. Det finns nya datorer som skryter med batteritid på över tio timmar, men det är under väldigt snälla omständigheter. Kopplar du in en mus och börjar arbeta med bilder i Photoshop kan du titta i stjärnorna efter dina tio timmars arbetstid.

Här kan du läsa en artikel om hur du får bättre batteritid i din bärbara PC.

Bättre batteritid

Tio gånger bättre batteritid

Det kommer med jämna mellanrum rapporter från olika håll om genombrott inom batterier. Nu berättar forskare på Northwestern University att man tagit fram en teknik som gör det möjligt att öka arbetstiden i vanliga Lithium-ion-batterier med tio gånger.

I en rapport från forskarna berättar man att deras batterier även efter ett års användning, eller 150 laddningar, fortfarande klarar fem gånger längre batteritid än ett vanliga li-ion-batteri.

Förutom att hålla tio gånger längre tid ska det gå tio gånger snabbare att ladda batteriet, vilket också väldigt intressant. Forskarna säger sig vilja gå vidare med utvecklingen för att kunna få fram en teknik som stänger av elektrolyterna i batteriet vid höga temperaturer, för att förhindra explosioner och eldsvådor (något som en del batterier drabbats av).

Läs mer hos PC Magazine.

Taggar: batteritid, batterier, batteri (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *