Telesamtal från Microsoft-bedragare fortsätter drabba

Svenskar fortsätter att bli uppringda av engelsktalande bedragare som påstår sig ringa från Microsoft och Windows computer center, och hävdar att den uppringa personens dator är infekterad av virus eller på annat sätt behöver fixas. Man försöker lura användaren på pengar och att de installerar en trojan.

Första gången jag skrev om det här bedrägeriet var ett år sedan. Då började det komma rapporter från användare som blivit uppringda av engelsktalande personer som sa sig ringa från Microsoft. Man försöker lura personer att deras datorer är infekterade av skadlig kod eller dylikt. För att råda bot på detta erbjuder man programvaror och lösningar.

Sedan jag först skrev om det, får jag varje vecka rapporter från läsare som hör av sig och berättar att de blivit uppringda. De flesta gör det rätta att bara lägga på luren, men tyvärr är det en del som faller för bedrägeriet och det kan bli en kostsam historia.

Windows computer center - bedrägeri

Det är främst två metoder bedragarna använder sig av. Antingen försöker man sälja en programvara och tjänst för att fixa det påhittade säkerhetshotet. Via en webbsajt vill de att man beställer deras programvara, som kostar ett par hundra kronor.

Den andra metoden handlar om att få användaren att ladda ner ett program som sägs “hjälpa Microsoft att fixa datorn”. Det här programmet är en trojan som kommer att försöka stjäla personlig information från datorn, samt ge bedragarna fri tillgång till datorn.

Ringer flera gånger

Många som skriver till mig berättar att bedragarna ofta ringer upp flera gånger, och blir allt mer hotfulla, om man slänger på luren i örat på dem.

En förtvivlad dam berättade att de vägrar sluta ringa. De ringer henne från tidig morgon till sen kväll, och minst två samtal per dag. Nu överväger hon att byta telefonnummer för att slippa samtalen från “Windows computer center”.

Bedragarna säger sig, som sagt, ringa från Microsoft eller ett företag som arbetar åt Microsoft. De brukar presentera sig som “datorsupport” (“data support” eller “computer support”) och “Windows computer center”.

Jag vill poängtera att Microsoft aldrig någonsin skulle ringa upp sina kunder på det här sättet. Företaget har gått ut med en varning om bedragarna, där man förklarar detta.

Telefonsamtalen brukar kommer från ett dolt/hemligt nummer men ibland har uppringaren numret 001000181 eller +1000181. Bedragarna talar engelska och ofta med en indisk brytning.

Har du blivit uppringd?

Det enda fungerande skyddet mot den här typen av bedrägerier, är utbildning. Därför är det viktigt att sprida informationen. Om du själv blivit uppringt, berätta gärna om det i en kommentar här under artikeln. Vad sa de till dig, hur presenterade de sig och ringde de från något synligt nummer?

Du kan läsa mer om bedrägeriet i artiklar på min blogg:

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: bedrägeri, Microsoft, Windows computer center, bedragare (Intressant?)

29 Replies to “Telesamtal från Microsoft-bedragare fortsätter drabba”

 1. Sedan några dagar håller “Microsofts indiska support” på och terroriserar mig. 34 samtal hittills, inne på tredje dagen. Det förefaller vara datauppringning, så för det mesta är det ingen där när jag med risk för liv och lem springer för att svara. Vid några tillfällen är det en “mekanisk” röst som säger något obegripligt och sedan läggs det på. Två gånger har jag tydligen hunnit först fram och haft en person på tråden som talar “indisk” engelska. Jag vet ju vad det är fråga om, men när jag började ställa lite försåtliga frågor lade de bara på.
  Finns det verkligen inget man kan göra för att stoppa det här ofoget? Man blir hu halvt vansinnig på det här ringandet, kvart i sju på morgonen har det börjat och sedan hållit på.

 2. Mina föräldrar (pensionärer) blev lurade igår, så jag är väldigt arg och irriterad. Trodde inte att min far skulle gå på sådant, men tyvärr var allt väldigt trovärdigt och när de berättade för mig sedan var det redan för sent :-(.

 3. Blivit uppringd ett flertal gånger, sist nu från nr: 00495853354717
  Första gången lyssnade jag och påstod att de lurades och att varken Windows eller Mac gör så här. De talade dålig engelska med indisk brytning

  Sen har jag sagt varje gång att jag ej är intresserad men det hjälper inte.

 4. Jag blev uppringd en kvinnlig engelsk talande med indisk brytning och pratade om Windows problem i min data då min son skrik åt att det var bedragaren som försöker att lura folk .Bedragare använder oftast wi-fi att ringa gratis samtal till folk . Synd om dem gamla människor som blir lurad..

 5. Verkar som att de är igång igen. Blev precis uppringd och hade inte hört talas om detta innan utan hittade denna artikel efter lite googlande.

  Vi har en stationär PC men annars kör vi MAC så blev lite ställd. Artikeln stämmer väldigt bra in på vad som sades i samtalet. Engelsktalande med kanske indisk brytning. Väldigt artig, förklarade att man fått signaler från vår dator under en längre tid och att den var infekterad med både det ena och det andra. Han bad mig sen slå på datorn. Fuck off tänkte jag och lade på.

 6. I dag 2/3 ringde en dam upp mig från 009999100170. Efter ett tag kopplade hon över till en man. Båda talade engelska. Efter ett bra tag bröt jag samtalet.

  Bo

 7. Okej det ringde precis en man på dolt nummer, jag svarade och då hörde jag honom upprepa något tyckte det lät som han sa ” hello sweden” eller något liknande :/ Och det lätt precis som att det var inspelat för det upprepades 3 gånger sen la jag på för tyckte det kändes skumt.. Någon som varit med om detta eller vet vad det är?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*