Bedrägeri

Telesamtal från Microsoft-bedragare fortsätter drabba

Svenskar fortsätter att bli uppringda av engelsktalande bedragare som påstår sig ringa från Microsoft och Windows computer center, och hävdar att den uppringa personens dator är infekterad av virus eller på annat sätt behöver fixas. Man försöker lura användaren på pengar och att de installerar en trojan.

Första gången jag skrev om det här bedrägeriet var ett år sedan. Då började det komma rapporter från användare som blivit uppringda av engelsktalande personer som sa sig ringa från Microsoft. Man försöker lura personer att deras datorer är infekterade av skadlig kod eller dylikt. För att råda bot på detta erbjuder man programvaror och lösningar.

Sedan jag först skrev om det, får jag varje vecka rapporter från läsare som hör av sig och berättar att de blivit uppringda. De flesta gör det rätta att bara lägga på luren, men tyvärr är det en del som faller för bedrägeriet och det kan bli en kostsam historia.

Windows computer center - bedrägeri

Det är främst två metoder bedragarna använder sig av. Antingen försöker man sälja en programvara och tjänst för att fixa det påhittade säkerhetshotet. Via en webbsajt vill de att man beställer deras programvara, som kostar ett par hundra kronor.

Den andra metoden handlar om att få användaren att ladda ner ett program som sägs “hjälpa Microsoft att fixa datorn”. Det här programmet är en trojan som kommer att försöka stjäla personlig information från datorn, samt ge bedragarna fri tillgång till datorn.

Ringer flera gånger

Många som skriver till mig berättar att bedragarna ofta ringer upp flera gånger, och blir allt mer hotfulla, om man slänger på luren i örat på dem.

En förtvivlad dam berättade att de vägrar sluta ringa. De ringer henne från tidig morgon till sen kväll, och minst två samtal per dag. Nu överväger hon att byta telefonnummer för att slippa samtalen från “Windows computer center”.

Bedragarna säger sig, som sagt, ringa från Microsoft eller ett företag som arbetar åt Microsoft. De brukar presentera sig som “datorsupport” (“data support” eller “computer support”) och “Windows computer center”.

Jag vill poängtera att Microsoft aldrig någonsin skulle ringa upp sina kunder på det här sättet. Företaget har gått ut med en varning om bedragarna, där man förklarar detta.

Telefonsamtalen brukar kommer från ett dolt/hemligt nummer men ibland har uppringaren numret 001000181 eller +1000181. Bedragarna talar engelska och ofta med en indisk brytning.

Har du blivit uppringd?

Det enda fungerande skyddet mot den här typen av bedrägerier, är utbildning. Därför är det viktigt att sprida informationen. Om du själv blivit uppringt, berätta gärna om det i en kommentar här under artikeln. Vad sa de till dig, hur presenterade de sig och ringde de från något synligt nummer?

Du kan läsa mer om bedrägeriet i artiklar på min blogg:

Taggar: bedrägeri, Microsoft, Windows computer center, bedragare (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

29 comments on “Telesamtal från Microsoft-bedragare fortsätter drabba

 1. Marianne

  Sedan några dagar håller “Microsofts indiska support” på och terroriserar mig. 34 samtal hittills, inne på tredje dagen. Det förefaller vara datauppringning, så för det mesta är det ingen där när jag med risk för liv och lem springer för att svara. Vid några tillfällen är det en “mekanisk” röst som säger något obegripligt och sedan läggs det på. Två gånger har jag tydligen hunnit först fram och haft en person på tråden som talar “indisk” engelska. Jag vet ju vad det är fråga om, men när jag började ställa lite försåtliga frågor lade de bara på.
  Finns det verkligen inget man kan göra för att stoppa det här ofoget? Man blir hu halvt vansinnig på det här ringandet, kvart i sju på morgonen har det börjat och sedan hållit på.

 2. Pat

  Mina föräldrar (pensionärer) blev lurade igår, så jag är väldigt arg och irriterad. Trodde inte att min far skulle gå på sådant, men tyvärr var allt väldigt trovärdigt och när de berättade för mig sedan var det redan för sent :-(.

 3. M

  Blivit uppringd 2 gånger senaste dagarna.
  Hotade med att kontakta polisen men det avskräckte inte :-(

 4. kerstin

  Blivit uppringd ett flertal gånger, sist nu från nr: 00495853354717
  Första gången lyssnade jag och påstod att de lurades och att varken Windows eller Mac gör så här. De talade dålig engelska med indisk brytning

  Sen har jag sagt varje gång att jag ej är intresserad men det hjälper inte.

 5. Steffie

  Jag blev uppringd en kvinnlig engelsk talande med indisk brytning och pratade om Windows problem i min data då min son skrik åt att det var bedragaren som försöker att lura folk .Bedragare använder oftast wi-fi att ringa gratis samtal till folk . Synd om dem gamla människor som blir lurad..

 6. Em

  Verkar som att de är igång igen. Blev precis uppringd och hade inte hört talas om detta innan utan hittade denna artikel efter lite googlande.

  Vi har en stationär PC men annars kör vi MAC så blev lite ställd. Artikeln stämmer väldigt bra in på vad som sades i samtalet. Engelsktalande med kanske indisk brytning. Väldigt artig, förklarade att man fått signaler från vår dator under en längre tid och att den var infekterad med både det ena och det andra. Han bad mig sen slå på datorn. Fuck off tänkte jag och lade på.

 7. B Wahlgren

  I dag 2/3 ringde en dam upp mig från 009999100170. Efter ett tag kopplade hon över till en man. Båda talade engelska. Efter ett bra tag bröt jag samtalet.

  Bo

 8. Carrolinline

  Okej det ringde precis en man på dolt nummer, jag svarade och då hörde jag honom upprepa något tyckte det lät som han sa ” hello sweden” eller något liknande :/ Och det lätt precis som att det var inspelat för det upprepades 3 gånger sen la jag på för tyckte det kändes skumt.. Någon som varit med om detta eller vet vad det är?

 9. Confusedann

  Blev uppringd på mobilen från “Microsoft” imorse.
  Det hade laddats ner olagligheter från vår server hette det, men han skulle hjälpa mig att komma till bukt med det om jag slog på datorn. Jag hade bråttom och tyckte mest det hela var märkligt, inte minst för att vi såklart inte har någon egen server.
  Att någon på Microsoft i UK skulle bry sig om våra privata förehavanden vore långsökt, men jag ringde min man som svarade: För helvete älskling! Lägg på!!!!!! Bedrägeri…. Och skickade en länk till artikeln ovan!
  Jag fick ett löfte om att han skulle återkomma i eftermiddag; “remember my name, Ron S, because i WILL call you 5 PM”

 10. Nyberg_marlene

  Vi har fått massor av samtal ifrån numret 00855924842 och det är en man med indisk brytning som pratar engelska och försöker att sälja nått inom internät men jag är en sån som inte lyssnar på hela meningar när det är telefonförsäljare. Jag har bett dom att sluta men dom fortsätter att trackasera änså. Så det bästa är att inte svara alls, bara att det är så himla jobbigt när dom ringer så mycket

 11. Marie K Wendel

  Hej säkert blivit uppringd 5 ggr sista veckorna ofta kl 8 på morgonen
  numera slänger vi bara direkt på luren, för det finns även dom som ringer för att kolla om man är hemma (inbrott!)
  som alla andra dålig engelska de säger nu att de ringer från stockholm computer center och frågar hur datorn mår!
  svår tatt förstå att människor är så lättlurade att de sätter sig vid datorn och gör ändringar !
   hälsn göteborgare

 12. Magnus Martinell

  Vi har blivit uppringda ett tjugotal gånger från samma nummer 00855924842 och dom påstår att det är från Microsoft computer center. Hon talar med en tysk brytning men när jag ber henne maila mig om problemet så lägger hon på luren. Magnus M

 13. Nancy

  Samma här som alla andra. Jag berättade att jag hade ingen dator och kvinna var lite chockad, ville inte tro på mig och sedan låg  hon på. Efter jag flyttade till en annan kommun fick jag igen flera samtal under flera veckor. Den sista var när jag svarade och sa att Microsoft ringer aldrig folk och om de vågar en gång till blir det anmälan till polisen. Det blev slut på ringandet. Men jag saknar de där samtal på något sätt. Det var kul att leka och lura dom!

 14. Scream

  mina pensionerade föräldrar fick 2 samtal under gårdagen, på svårtydd engelska och att det var problem med datorn deras, de ville att de skulle gå och starta den.. men föräldrarna förklarade att de ej förstod och bad dem ringa mig, vilket inte hände. Dolt nr ringde de från

 15. Peter Bengtsson

  Blev upp ringd av 00855924842 och förstod direkt på den Indiska brytningen att det var ngt lurt.

  1.Ställ motfrågor(mång). Vad är ditt ärende, vilket land ringer du ifrån, osv osv, var har du fått mina uppgifter ifrån, vem anställer dig.
  2. Sen har jag alltid en grundregel som fick ett snabbt avslut på detta samtal: Send me an email so I can check this out and come back to you.
  -Solly siir we dont…..
  – Ok then this cenversation is over! Godbye!

  Finns det inte ngt sätt man kan spärra dom på? Har NIX men här slinker dom tydligen igenom!

 16. Kare Vikstrom

  Jag fick samtal igen och pratade med killen nästan en timme. Sa att det tog en stund att starta upp datorn, tömde tvättmaskinen under tiden, sedan sa jag att maskinen var uppe. Då sa han att jag skulle trycka på windows tangenten och R men tyvärr missförstod jag honom så efter ytterligare 10 minuter hade han lotsat mig igenom så jag fick upp kommando promten. Sedan gav han mig instruktioner om vad jag skulle skriva där………….. Tyvärr hade jag problem att förstå honom så ytterligare tid gick. Men sedan närt han frågade vad jag såg å skärmen så sa jag att problemet var nog att jag inte hade internet. lol…… Då la han på luren. “Lurad”, kul.  Jag hade honom på telefon i nästan 50 minuter. Vår telefon är spärrad för utrikessamtal så han betalade. Lite kul ändå. Förra gången lovade jag att jag skulle spåra upp honom och befria jorden från honom men det hjälpte inte. Bottom line, säg att ni inte har någon dator.

 17. Den_enda_rb

  00855924842 ger sig fan aldrig :( provat att vara otrevlig tom ! ! ber man dem sluta att ringa någon gång så är svaret man får är varför det öhhhhh
  nu terrar dom med att ringa två signaler och lägger på ! va fan gör man ?

 18. Rasmussen_line

  Fick precis ett samtal från en sådan man han pratade så otydligt att jag bad honom ringa tillbaka sent i kväll. Men vad jag kan se på kommentarerna så har dom blivit bättre för här sökte dom min sambo med namn. Nått måste ju göras dom ringer ju som idioter ca varannan timme hit.

 19. Karlsson

  Fick precis samtal från 00855924842 , nu en kvinna i går en man..de har ringt var och varannan dag i 2 veckor nu!! Pratade med Telia i går som också kände till detta. Varför kan ingen myndig het med mer befogenheter följa upp detta nummer och få ett slut på detta, Uppdrag granskning kanske. numret måste ju leda någonstans…

 20. Marie-louise

   Visa Fick precis samtal från 00855924842 av en man som pratade engelska med tydlig indisk brytning, som presenterade sig med att han ringde från Microsoft i sidney mest komiska är att det ringer på till hemtelefonen! som typ ingen annan änsäljare och närmsta släkten använder välldigt udda ställe att varna folk på om det nu skulle vara superviktig. jag bad honom dra dit pipan växer och att jag skulle kolla upp numret och anmäla detta för jag visste att det var fuffel och båg.

 21. Kare

  Fick precis samtal från 00855924842 av en man som pratade engelska med tydlig indisk brytning, som presenterade sig med att han ringde från Microsoft. Jag bad honom i vänligt ordalag att lägga på luren och det gjorde han.

 22. Maria Warnelius

  Blev just uppringd av Sam Peterson från Windows servicecenter. Min dator hade blivit angripen av ett virus som skulle krascha hela datorn I’m jag inte kopplade upp mig och tog emot hans hjälp!
  Jag sa att jag inte hade någon dator!

 23. Anders

  Det ringde en man som påstod att han ringde från ett Microsoft kontor i Kanada idag, någon gång på eftermiddagen. Han var väldigt artig och pratade med någon sorts indisk brytning, och sa väl ordet “alright/awight” ungefär 20 gånger på 5 minuter. Jag frågade honom om hur han vet vilken dator av alla datorer som hade virus, och då sa han att de som jobbar på kontoret, där han jobbade får meddelande och ringer upp personen som har den infekterade datorn. På fråga om han visste vad jag hette, eller om han hade någon information alls om min dator så hade han tydligen inte det. Jag frågade då hur han fick mitt nummer eftersom jag aldrig har gett ut något nummer till varken Microsoft eller affären där jag köpte datorn, då sa han att det stod i “rapporten” han fick i datorn. Hur som helst så ville han att jag skulle gå in på en hemsida och registrera mig, jag lyssnade faktiskt inte så noga på vad hemsidan hette, eftersom jag förstod direkt när jag hörde att han pratade engelska att det var en bluff. Det gick väl ett par minuter och fick honom att tro att jag gick in på hemsidan. Samtalet höll väl på i ungefär 10-15 minuter totalt, efter det så tröttnade jag väl lite på det och bluffade lite själv och sa “Hur är det möjligt att jag har problem med min Windows dator när jag inte ens har en Windows dator? Jag har bara en Mac dator”. Då frågade han om jag verkligen inte hade en Windows dator eller laptop. Efter att jag sa nej till det så sa han att “han måste ha fått felaktig information” och la på efter det. 

 24. Tl Info

  En engelsktalande man med indisk brytning ringde från 00855924842 (Kambodja) och sa att jag hade fel på mitt windows.Igår ringde en annan man i samma ärende, så nu tänkte jag passa på och driva med honom. Frågade honom om han visste mitt namn och adress. Det gjorde han. Sedan frågade jag honom hur han vet om jag har Windows. Fanns enligt honom i Microsofts register. När jag sedan påstod att jag körde Linux var jag tydligen inte intressant längre, eftersom han lade på utan att säga något. :-O Jag tror att det bästa sättet att bli av med dessa bluffmakare är att man påstår sig ha något annat än Windows, saknar internet eller en dator. VARNING1: Knappa aldrig in något på din dator som de ber om. De vill bara plantera en trojan på din dator och sedan själa lösenord och kortnummer.VARNING2: Svara aldrig på samtal från främmande telefonnummer på din mobil i utlandet eller nära landsgränsen. Då kan det kosta pengar. Däremot kostar det aldrig pengar att svara på sin fasta telefon.VARNING3: Lämna aldrig ut några uppgifter om dig eller din dator.Läs gärna de drabbades kommentarer på http://www.missatsamtal.se/

 25. Golly_bell

  Ja, engelskan var bedrövlig! Det var ren “birdie-nam-nam” engelska – d.v.s härstammande från Indien elelr möjligtvis från Pakistan eller från “Långt-bort-i-stan”! Artigt och Vänligt avvisande samt tala om för dwem att man sysslat med datorer sedan början av 1990 talet! Ev att man har gått kurser
  etc!
  Avspisa vänligt men ARTIGT! TACK ADJÖ!På med LUREN!
  Förutsatt att Du inte vill …… leka “Kalle Blomskvist”, förståss!
  Sedan kan Du fråga varför “lilla jag” fått äran ……..

  De ringer fån utlandet, normalt sett så syns bara landsnummer  eller areakoden annars inga  Inga telefonnummer!
  Be att få deras telefonnummer och att få ringa upp – då måste de ge
  Dig ett tel nr! De dj…a vill så gärna ha koll på just Din dator – vilken av de 23 st datorerna eller 2 servarna vill de ha ………. sedan att Du kanske endast sitter med en Laptop eller en Desktop – av äldre snitt har INTE de med att göra!  Djävlas ite tillbaka …. har cabon copy och en skrotmaskin
  med ett USB minne eller en gammal 500M hdd – använd den och lagra
  allt de skickar! TA  ur HDD märk med virus symbol och skicka till SYMANTEC både USB och Hdd!

  Gus

 26. Pingback: Telesamtal från Microsoft-bedragare fortsätter drabba | Krister Lindberg

 27. Stig Wiberg

  Dom pratade sådan usel engelska  så det var omöjligt att höra vad dom sade. Vid andra samtalet bad jag dom tala om vilken Ip-adress jag har. Det kunde dom naturligtvis inte varmed jag förklarade att det därmed var omöjligt för dom att veta något om min dator. Det resulterade i ett förfärligt tjatter på usel engelska som inte gick att begripa varmed jag lade på luren. Sedan har jag inte hört av dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *