Hybriddatorer

Windows Surface visade vägen för iPad Pro

När Microsoft skulle släppa sin surfplatta Surface Pro, som körde Windows 8, insåg de att surfplattan måste ha ett bra tangentbord eftersom det inte går att arbeta produktivt i exempelvis Office och andra skrivbordsprogram utan ett sådant. Resultatet var riktigt bra – även om det inte gick lika bra på försäljningsfronten.

Nu tre år senare lanserar Apples sin iPad Pro med iOS 9, som i princip är en kopia av Surface Pro. Du får ett tangentbord för att kunna arbeta mer produktivt, och dessutom innehåller iOS 9 för iPad nyheter som förbättrad multitasking och möjlighet att köra två appar jämte varandra på skärmen – en funktion som är hämtad rakt av från Windows 8. Och Google följer upp med sin Pixel C.

Det finns redan ett stort utbud av så kallade hybriddatorer på Windowsmarknaden – det vill säga surfplattor med tangentbord. Tillverkarna har försökt flera olika lösningar för att låta en bärbar dator även fungera som en surfplatta. I vissa modeller tar du helt enkelt bort tangentbordet, i andra så vinklar du om skärmen på din bärbara dator till en surfplatta.

Läs: Köpa hybriddator – det här ska du tänka på

Än har hybriddatorerna inte varit någon större succé, men det kommer förmodligen att ändras framöver, inte minst på grund av att Apple visar att Microsoft var rätt ute i att låta surfplattan även ersätta den bärbara datorn.

iPad Pro en kopia av Microsoft Surface

Nu kör dock iPad Pro fortfarande iOS som operativsystem, och inte Apples OS X för datorer. Det är inte möjligt att på ett rättvist sätt jämföra iOS med Windows, eftersom det första är ett mobilt operativsystem med de begränsningar som finns i sådana.

När det pratas om produktivitet är det inte sällan Office-paketet som det handlar om, och Microsoft arbetar för fullt på att kunna erbjuda sitt programpaket på alla plattformar. Det finns redan på såväl iOS och Android, även om programmen naturligtvis inte har lika mycket funktioner som i versionerna för OS X och Windows.

Googles variant i konkurrensen är The Pixel C, som dock är mer av ett projekt än en stor produktlansering. Hybriddatorn består av en surfplatta med Android tillsammans med ett lite speciellt tangentbord.

Android har en fördel gentemot iOS när det kommer till produktivitet eftersom du kan hantera filer fritt. Under iOS får du använda dig av molnlagring via Internet om du vill kunna komma åt filer från olika appar, eftersom du inte kan lagra dokument och filer hur som helst.

Källa: Everybody is suddenly copying Microsoft

Taggar: Microsoft, Apple, Google, iPad Pro, iOS 9, Surface Pro, Windows, Pixel C, surfplatta, dator, bärbar dator, hybriddator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *