Sunt förnuft viktigaste skyddet mot nätfaror

I slutet av varje år publicerar säkerhetsföretaget Panda Security en lista över de Internethot de tror kommer att vara farligast under 2010. Trojaner, cyberskurkar, bedrägerier och annat. I årets rapport konstaterar man att sunt förnuft är det viktigaste skyddet.

Antivirus, brandvägger och andra skydd mot farlig kod och bedrägerier på Internet i all ära – visst behövs de för att hjälpa dig att undvika farorna – men allt eftersom cyberbrottsligar mer och mer använder sig av så kallad social engineering, är sunt förnuft viktigast.

I ett pressmeddelande från Panda Security, baserat på den engelska originalartikeln, skriver man:

Kort sagt: nu mer än någonsin är sunt förnuft ett av de viktigaste defensiva redskapen för att säkerställa våra liv online, men som så ofta sagts, detta är den minst vanliga av sinnena.

sunt-fornuft-sakerhetVad man menar är att användare sällan använder sig av förnuft när de surfar på nätet. Många tror sig vara helt skyddade mot allting bara för att de har ett säkerhetspaket installerat, men så är inte fallet.

Ett antivirus kan inte hindra användare från att själva lämna ifrån sig personlig information i form av lösenord, kreditkortsnummer och så vidare. Inte heller stoppar säkerhetsverktygen användare från att manuellt installera farlig kod. Detta utnyttjar Internetbrottsligar.

Genom spam, sökmotoroptimerade farliga sajter som placerar sig högt upp i sökresultaten, och kapade konton på sociala nätverk, lockar de in användare till webbsidor som lurar till nerladdning av exempelvis falska säkerhetsprogram och trojaner, eller att få användarna att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter och annan privat data.

Läs vidare:

Taggar: Panda Security, säkerhet, IT-säkerhet, antivirus, trojaner, falska säkerhetsprogram, cyberskurkar, cyberbrottslingar, Internetbrottslingar, bedrägeri (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *