lagring

SSD blir allt billigare, priserna sjunker och sjunker

Prisutvecklingen på SSDSolid State Drive – fortsätter att se positiv ut. Priserna har fortsatt neråt i bra takt, och efterfrågan på lagringsenheterna växer allt eftersom användare väljer SSD framför traditionella hårddiskar.

Många datortillverkare har helt övergått till SSD för lagringsmedia i bärbara datorer. Fördelarna är många; SSD är helt tyst, de tål skakningar, de drar mindre ström och i många fall är de snabbare än en vanlig hårddisk.

Det som talar emot SSD är prislappen samt kapaciteten. Om du vill ha lagringsutrymme på minst 500 GB, eller kanske upp emot 2 TB, i din bärbara dator, är SSD inte speciellt aktuellt idag. För även om priserna har sjunkit kostar SSD fortfarande bra mycket mer per GB.

Tar man en titt på prisutvecklingen är trenden för SSD-enheter uppenbar. Via Prisjakt går det att få fram diagram som visar priset på produkter över längre perioder.

Köpa billig SSD

Som exempel kan vi ta Samsung 830 Series 256 GB, som i skrivande stund kostar cirka 1900 kronor. Så sent som i september 2011 kostade lagringsenheten en bra bit över 3000 kronor.

[pj]974937[/pj]

Så länge du som sagt inte har krav på massor av lagringsutrymme i din bärbara dator, har SSD många fördelar. Använder du din dator för att surfa, skriva och sådant på, klarar du dig fint på runt 200 GB. Sysslar du inte med digitalfoton klarar du dig på ännu mindre.

Byta från hårddisk till SSD

Att byta från en traditionell hårddisk till en SSD kan vara intressant både på bärbara som stationära datorer. Om du har en stationär dator och vill få upp hastigheten på att starta Windows och exempelvis dra igång World of Warcraft, kan du installera en SSD som systemhårddisk.

Har du en bärbar dator som du vill ska boota snabbare, bli tystare och avge mindre värme, kan du byta ut hårddisken mot en SSD. Så länge du inte har några problem med att skruva upp din dator, är det enkelt att byta.

En vanlig SSD kan köpas i formen av en SATA 2,5-tumsenhet. Det betyder att den ser ut som en traditionell hårddisk och har samma gränssnitt – vilket betyder att du bara byter den gamla disken mot den nya.

Läs: Så byter du till SSD i din bärbara PC

Taggar: SSD, lagring, hårddisk, Solid State Drive (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *