Säkerhet

Spionapp gör 3D-modell av omgivningen

PlaceRaider är namnet på en Android-app som tagits fram i samarbete mellan den amerikanska militären och ett universitet i Indiana. Syftet med appen är att med hjälp av smygtagna bilder från mobilkameran kunna skapa 3D-modeller för informationsstöld från telefonens omgivning.

PlaceRaider är tänkt att vara ett varnande exempel på hur mycket känslig information som man kan komma över med hjälp av en mobiltelefon om man lyckas få användaren av telefonen att installera en app som i hemlighet registrerar information på den.

Genom att i hemlighet och med jämna mellanrum ta slumpvis bilder med mobilkameran, som sedan laddas upp till nätet, så kan tillverkarna av appen skapa en 3D-modell av omgivningen där användaren befinner sig. Det sker genom att bilderna förses inte bara med GPS-information om var de är tagna, utan också genom att information från gyrometern i telefonen sparas.

Den färdiga 3D-modellen av omgivningen kan sedan till exempel användas av tjuvar för att planera inbrott eller för att stjäla information. Under utvärderingen av appen så lät man testpersoner ta del av de 3D-modeller som man skapat med hjälp av den stulna informationen, och lät dem sedan försöka hitta objekt i 3D-modellen som kunde vara av värde.

Bland annat så hade man placerat ut QR-koder, dokument och personliga fotografier. Den känsliga informationen hittades av mer än en tredjedel av användarna, enligt rapporten.

Läs mer

PlaceRaider: Virtual Theft in Physical Spaces with Smartphones

Taggar: malware, spyware, appar, mobilappar, Android (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *