Skräpposten dominerar all e-post

Spammarna har inte legat på latsidan under årets andra kvartal. Det visar en ny rapport från säkerhetsföretaget Halon Security.

Ibland läser vi om analytiker som tror att spam (skräppost) kommer att bli e-postens död. Riktigt så långt kommer det förmodligen inte att gå, men skräppost är utan tvekan ett enormt problem. Rapporten ”Internet hot och trendrapport (sic!) för Q2-2010”, från Göteborgsföretaget Halon Security i samarbete med Commtouch, berättar om skräppost under årets andra kvartal.

Bland annat framgår det att i genomsnitt 82 procent av alla skickade e-post på nätet, var spam. I slutet av juni nåddes en toppnivå på 92 procent. Varje dag skickades i genomsnitt 179 miljarder skräppost – per dygn! Allra populärast är skräppost om läkemedel, på 64 procent.

Om man snittar på 2 kB per e-brev blir det 333 TB skräp per dygn, eller drygt 30 petabyte för hela kvartalet. Det motsvarar cirka 97 000 fyllda hårddiskar på vardera 320 GB. När man ser det på det viset, inser man hur mycket bredband som tas upp av spammare.

spamInga egna servrar hos spammare

Spammare använder idag stora nätverk av virusinfekterade och ”kidnappade” datorer, så kallade botnät. Det är allt från företagsdatorer till hemanvändare som blivit smittade av trojaner som låter botnätets administratör utnyttjar datorn för att exempelvis skicka skräppost.

Det finns många botnät och en del kontrollerar flera miljoner infekterade datorer – så kallade zombies – världen över. I genomsnitt aktiverades 307 000 zombies varje dygn, för att skicka skräppost. Ofta märker inte datorns användare att han spammar ut tiotusentals brev om dagen.

På grund av att spammare numera använder sig av botnät, går det inte att spärra deras servrar. För att göra det hade man behövt spärra alla zombiedatorer. Det är omöjligt eftersom det rör sig om miljontals smittade datorer världen över. Dessa datorer har som regel inte heller fasta IP-nummer eftersom det rör sig om hemanvändare som kopplar upp sig via ADSL och liknande.

En vanlig typ av datorer som blir smittade botnät-trojaner, är gamla servrar som står undangömda hos företag och privatpersoner. Det kan vara filservrar som kör en gammal ouppdaterad Windows XP och som saknar antivirus. Om den här datorn blir infekterad av en botnät-trojan och skickar skräppost, är det oftast ingen som märker det.

Läs fler artiklar:

Taggar: spam, skräppost, e-post, e-mail, e-mejl, mejl, mail, spammare, botnät, botnet, zombie, trojaner, virus, datorvirus, datavirus, Halon Security (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Skräpposten dominerar all e-post

  1. Aemony

    Det hade varit häftigt om personerna bakom botnäten plötsligt bildar sig ett samvete och kopplar upp alla datorer till Folding@Home eller annan liknande tjänst som bedriver beräkning över nätet.

    De skulle nog lyckats ha kickat ner världens snabbaste superdator tillsammans med alla andra vanliga användare. =P

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *