Surfplattor

SIBA först ut med att sälja Microsoft Surface RT

Den 14 februari kommer Microsoft Surface RT äntligen att släppas i Sverige och elektronikkedjan SIBA är först ut med att erbjuda surfplattan. Surface RT kör som namnet antyder Windows RT och kommer med ett skal som innehållet ett utfällbart stöd och inbyggt tangentbord så att surfplattan kan användas som bärbar dator.

Det var många som blev förvånade när Microsoft för ett bra tag sedan meddelade att man tagit fram en egen surfplatta som går under namnet Surface. Den första modellen i serien är Surface RT, som kör Windows RT, och den släpptes i samband med Windows 8 i oktober förra året. Först nu kommer den till Sverige.

Den andra modellen är Microsoft Surface Windows 8 Pro, och den kommer inom kort att lanseras i USA och Kanada. När den kommer till hit är oklart. De stora skillnaderna mellan Windows RT och Windows 8 Pro är att Windows 8 utöver det nya gränssnittet även erbjuder en skrivbordsmiljö där du kan köra vanliga Windows-program.

Microsoft Surface till Sverige

Windows RT är begränsad till att köra så kallade Windows 8-appar, också kallade för Metro-applikationer. De är byggda för att kunna köras både på RT och Windows 8 – till skillnad mot vanliga Windows-program som kräver x86-arkitektur på processorn. Windows RT körs nämligen på ARM-arkitektur och kan därför inte köra vanliga program.

Windows 8-appar köper och laddar du ner via Windows Store. Kritik har riktats mot att det inte funnits speciellt många applikationer, men utbudet växer hela tiden. Och som jag har skrivit tidigare är jag inte orolig för att utvecklingen inte ska gå framåt. Det är trots allt Windows. Läs om att Windows 8 vill ha 100000 appar innan januaris slut.

– Vi har lanserat många produkter tillsammans med SIBA genom åren men mitt hjärta klappar lite extra för just denna lansering, då Surface är en perfekt produkt som reflekterar var Microsoft befinner sig någonstans just nu. Surface skiljer sig från mängden genom en fantastisk design och ger prisvärdhet och prestanda. Med appar från Windows Store, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel och produktiviteten med Office Hem & Student 2013 RT, kan man lugnt påstå att Surface Windows RT hjälper användaren att kombinera jobb och fritid, berättar Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows på Microsoft AB. [Källa: Pressmeddelande]

Som operativsystem för surfplattor är Windows RT väldigt intressant. På vissa punkter har det stora fördelar gentemot iOS och Android, kanske framför allt möjligheterna att enkelt växla mellan applikationer och köra dem jämte varandra på skärmen.

Tänker du skaffa en Microsoft Surface?

Taggar: Surface RT, Microsoft Surface RT, Windows RT, Windows, Microsoft, SIBA, surfplatta, Windows 8 (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *