Lösenord

Säkrare lösenord med superlätt test av ditt konto på LastPass

Använder du LastPass för att hantera dina lösenord på nätet? Då är du inte ensam och LastPass är ett av redaktionens absoluta favoritverktyg. Det tar hand om alla dina inloggningsuppgifter på olika sajter, så att du slipper fundera på det. Med ett snabbt test kan du kontrollera hur säkra dina lösenord är.

LastPass är ett utmärkt tillägg för din webbläsare som håller reda på alla dina inloggningsuppgifter till olika sajter. Verktyget är gratis att använda och med det slipper du att komma ihåg alla dina lösenord. Istället räcker det om du kommer ihåg ett enda huvudlösenord.

En av styrkorna med LastPass är att det lagrar alla dina uppgifter krypterat i molnet. Det betyder att du kan komma åt dina lösenord från vilken Internetansluten dator som helst.

Om du har flera datorer installerar du LastPass på allihop och verktyget kommer automatiskt att logga in dig på sajterna du använder, oavsett vilken dator du sitter vid eller vilken dator du använde för att ange lösenordet.

Testa säkerheten i LastPass

LastPass och olika lösenord

Det bästa med att använda LastPass är att du med enkelhet kan ha olika lösenord på alla sajter du brukar besöka. Det är den bästa metoden för att göra dig säker på nätet.

En vanlig metod för att logga in på någon annans konto, är att testa lösenord som använts på andra sajter. Eftersom sajter hackas med jämna mellanrum och listor av inloggningsuppgifter sprids på nätet, är det bara för hackare att testa sig fram.

Skulle du använda samma lösenord överallt, och om ett litet obskyrt diskussionsforum blir hackat, kan de som har fått tillgång till uppgifterna prova att logga in på en massa andra kända sajter med de uppgifterna de hittat i den stulna databasen.

Testa säkerheten i din LastPass-databas

Men även om det är lätt att hantera olika lösenord med hjälp av LastPass, krävs det så klart att du byter lösenord på de sajter där du använt samma lösen i och med att du skaffar LastPass. Det är det många som slarvar med. För att påminna sina användare om detta har LastPass något som kallas för Security Check.

Den här funktionen hittar du i ditt LastPass-valv, vilket du kommer åt genom att klicka på LastPass-ikonen i din webbläsare och välja i menyn. Väl i valvet hittar du Security Check i menyn till vänster. Här framgår det också hur bra ditt betyg är, angivet i en procentsats.

LastPass-valv, hantera dina lösenord

För att analysera din databas och ta reda på om du har dåligt valda lösenord, klickar du på Security Check. Nu kommer du till LastPass Säkerhetsutmaning. Det är en webbapplikation som testar dina uppgifter. Har du slarvat med valen av lösenord får du reda på det här.

LastPass berättade igår att man infört en extra finess i Säkerhetsutmaningen som kontrollerar huruvida sajterna du är registrerad på har varit öppna för den så kallade Heartbleed-buggen. Den här buggen gjordes offentlig i måndags, och i samband med det släpptes en säkerhetsuppdatering till OpenSSL, vari buggen finns.

För att lära dig mer om Heartbleed, läs följande artiklar:

Om du inte redan har LastPass, laddar du ner det härifrån: LastPass hanterar alla dina lösenord supersmidigt

Taggar: LastPass, Säkerhetsutmaning, säkerhet, lösenord, password, gratisprogram, inloggningar, lösenordhanterare (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Säkrare lösenord med superlätt test av ditt konto på LastPass

 1. Varg i Veum

  Har haft Lastpass i 3 år nu och är hur nöjd som helst. En sak som jag kan tillägga är att den har två-vägs autensiering. Antingen med “grid” en slags “sänkaskepp” kodkort, google authenticator, usbsticka eller Transakt. Transakt är en app i mobiltelefonen som automatiskt poppar upp i mobilen för godkännande till sajten du vill logga in i. Ingen kod behöver skrivas i mobilen, bara okeja. När du okejar i mobilen så kommer du automatiskt vidare i webläsaren.

  Den har även engångslösenord som du kan använda på ett internetcafe i Ukraina utan problem.

  En annan utmärkt sak är att du kan bestämma vilka datorer som du inte behöver använda tvåvägs autensiering på. Jag har bara tillåtit min hemdator och den på jobbet. Även om någon får tag i mitt masterlösenord så kan de inte logga in på lastpass på några andra datorer.

  Mobilappen har med senaste uppdateringen blivit ännu bättre då man kan logga in i appar med den.
  Kommer nu inte ihåg vilka grejer som bara funkar om man betalar de futtiga 13 dollar per år den kostar om man vill ha alla funktioner då jag använde gratisvarianten i en vecka och har betalat sen dess..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *