Ransomware

TeslaCrypt krypterar spelfiler, kräver 5000 kr i lösen

Ransomware som TeslaCrypt är en riktigt elak form av trojaner som krypterar dina filer och sedan kräver en lösensumma för att du ska kunna låsa upp dem igen. Genom att använda sig av avancerad kryptering är det i praktiken omöjligt att göra något om du har blivit infekterad av ransomware, om du inte känner för att betala. TeslaCrypt är en ny trojan som bland annat krypterar dina sparade filer kopplade till kända spel.

Ponera att du har lagt flera veckor på att bygga upp en värld i MineCraft. Så plötsligt kan du inte öppna din sparade data, och du möts istället av ett meddelande om att dina filer har blivit krypterade av ett ransomware. För att låsa upp filerna igen för att kunna använda dem krävs du på pengar.

TeslaCrypt ett dyrt ransomware

Det är precis så här TeslaCrypt fungerar. Det är en trojan som sprids främst via infekterade mejl, och som krypterar mängder av olika typer av filer. Spelfiler är bara en del av dem, men att ge sig på den här typen av filer är ett nytt koncept. Utöver spelfiler krypteras även dokument, bilder, filmer, musik och massor av annat.

TeslaCrypt ransomware

TeslaCrypt är ett nytt elakt ransomware, en trojan som krypterar dina spelfiler och kräver dig på pengar för att låsa upp dem igen.

TeslaCrypt är alltså en form av så kallad ransomware. Efter att ha infekterad din dator krypterar trojanen dina olika dokument och därefter får du upp ett meddelande om att du måste betala pengar för att låsa upp dem igen. Det allvarliga problemet är att ransomware använder sig av hård kryptering. Det är i praktiken omöjligt att låsa upp filerna utan att ha tillgång till krypteringsnyckeln.

Ingen räddning av krypterade filer

Om du har blivit infekterad av TeslaCrypt har du två alternativ; antingen betala lösensumman (vilket naturligtvis inte rekommenderas – man ska inte gå på bedrägerier, och om du betalar en gång är risken överhängande att de ger sig på dig igen) eller återskapa dina filer från dina säkerhetskopior.

Att betala kostar £400 ($600), vilket motsvarar cirka 5100 kronor.

Har du inga säkerhetskopior (backup) är det kört. Det finns ingenting du kan göra utan tillgång till krypteringsnyckeln. Inget antivirus eller annat säkerhetsprogram på marknaden kan hjälpa dig, eftersom det är praktiskt omöjligt att dekryptera filerna utan nyckeln. Algoritmerna är för avancerade för att knäcka.

Se till att alltid ha ett bra antivirus för att hindra att trojaner och annan form av skadlig kod infekterar din dator.

Källa: Naked Security

Taggar: TeslaCrypt, CryptoLocker, säkerhet, ransomware, kryptering, bedrägeri, Internetbedrägeri, Internetkriminella, cyberbrottslingar, cyberkriminella (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

7 comments on “TeslaCrypt krypterar spelfiler, kräver 5000 kr i lösen

 1. Tommy k Johansson

  Det är en sanning med modifikation. :) Det går att ta bort TeslaCrypt, men däremot kan du inte dekryptera de filer som trojanen redan hunnit kryptera. Är skadan redan skedd är det inget man kan göra tyvärr.

 2. Tommy k Johansson

  Statistik har visat att det är oerhört många som betalar. Ponera själv att du har 10 års digitalfoton från barnens uppväxt på datorn som plötsligt är låsta. Eller att ditt företags bokföring och arbetsfiler blivit krypterade.

  Tyvärr är många dåliga på backup…

 3. Alaskan Thunderfuck

  knappast så att dessa services direkt mer lätttillgängliga dock, samt får man ju betala ett mycket högre pris då. Nä de kan nog se sig om i stjärnorna efter några pengar, om de inte lyckas infektera många miljoner datorer och några få procent av dessa betalar.

 4. Alaskan Thunderfuck

  1.5 BTC är inte 5100:-, det är 3602:-… blir nog inte lätt för dom att få in några pengar eftersom de flesta inte ens vet hur du växlar in pengar till BTC eller hur du för över BTC osv osv.. i sig en ganska avancerad process som kräver en hel del läsning och att du hittar en vettig BTC service och inte blir blåst på kuppen..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *