Android

Google inför säkerhet för skydd mot farliga Android-appar

I kampen mot att stoppa osäkra appar med farlig kod av olika slag, kommer Google införa ett extra lager säkerhet i Android. Skyddet innebär att man bakar in en sträng med metadata i apparnas installationspaket, som fungerar likt ett DRM-skydd.

Google har problem med att det hela tiden dyker upp appar med skadlig kod i deras app-butik Play Store för Android. Det är ett säkerhetsproblem som är svårt att helt undvika eftersom Google till skillnad mot Apple har en mer öppen plattform.

I iOS för iPhone och iPad finns det gott om begränsningar inom vad du kan låta appar göra på din smartphone eller surfplatta. Googles operativsystem Android utvecklas dock med öppen källkod, vilket både har för- och nackdelar jämfört med Apples konkurrent.

Bättra säkerhet i Android
image-6929

Google kommer lägga in ytterligare ett lager av säkerhet i Android.

Nackdelen är att det går att skapa appar som innehåller trojaner som tar kontroll över alla möjliga funktioner i din enhet. Som användare måste du vara uppmärksam på vad apparna du installerar vill ha för rättigheter.

Google kommer nu att införa ytterligare ett lager av säkerhet. Detta genom att man framöver kommer kräva att applikationer innehåller en sträng metadata som kommer fungera ungefär som ett DRM-skydd.

Denna data kommer att se till att appar certifieras, så att man kan vara säker på att de kommer från Play Store och att Google godkänt dem. Syftet är att stoppa appar som innehåller olika former av farlig kod – vilket i de flesta fall handlar om trojaner som avlyssnar data eller till exempel skickar dyra betal-SMS.

Källa: Slashgear, Google

Taggar: Android, Google, Play Store, appar, applikationer, säkerhet, metadata, DRM, farlig kod, skadliga appar, virus, trojaner (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Google inför säkerhet för skydd mot farliga Android-appar

  1. Tommy K JohanssonTommy K Johansson

    När jag först fick anställning på tidningsförlag för hmm år sedan sa en chefredaktör att jag var värdelös på rubriksättning. Det sitter i. ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *