Ransomware

Betala inte nätbrottslingar om du drabbas av ransomware

Statistik från företaget CyberEdge Groups rapport Cyberthreat Defense Report visar att det inte rekommenderas att betala nätbrottslingar för att få säkerhetsnyckeln du behöver för att låsa upp filer som krypterats av en ransomware-trojan.

Enligt rapporten får hälften, av de som betalar, ingen nyckel, utan blir bara av med pengarna. Men även om du skulle tillhöra den andra hälften, är det inte bra att betala. Genom att göra det talar du om för nätbrottslingarna att du är villig att lägga pengar på dem.

Det enda riktiga skyddet mot ransomware, är att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer till en lagringsenhet som inte är uppkopplad på nätverket. Om din backupenhet är offline kommer ett eventuellt ransomware inte åt den, och om du drabbas kan du bara återställa alla filer.

Vad är ransomware? Hur skyddar du dig?

Betala inte lösensumman om du drabbas av ransomware.

Läs: Vad är ransomware, hur skyddar du dig?

Rapporten talar också om att 87 procent av de drabbade, som inte betalar lösensumman, återfick sina filer. Detta med hjälp av bra säkerhetskopior, samt ibland specialiserade dekrypteringsverktyg – till exempel från No More Ransom.

Att betala uppmuntrar flera attacker och det finns ingen garanti att angriparna håller sig till sin del avtalet och ger tillbaka dig dina filer, säger Bogdan Botezatu, senior ehotsanalytiker, Bitdefender. [Källa: Pressmeddelande]

BitDefender erbjuder ett gratis verktyg som skyddar mot en del ransomware. Programmet finns för Windows och kan laddas ner härifrån.

Taggar: säkerhet, trojan, ransomware, utpressning, lösensumma, lösen, kryptering (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *