Webbläsare

Så ska Microsoft Spartan ersätta Internet Explorer

Spartan är namnet på Microsofts kommande webbläsare. Efter att tröttnat på det bespottade varumärket Internet Explorer har Microsoft till slut valt att dumpa hela konceptet, för att istället bygga en ny webbläsare. Till sin hjälp tar man Christian Heilmann – som kommer från Mozilla, där han predikat öppen källkod och Firefox.

I och med Windows 10 – som ska bli ett operativsystem att köras på allt från smartphones, surfplattor och datorer, TV-lösningar, och massor av andra enheter i och med Internet of Things – vill Microsoft göra sig av med Internet Explorer. För även om de senaste versionerna av webbläsaren är riktigt bra, är varumärket fortfarande väldigt illa omtyckt.

Spartan (ett arbetsnamn) kommer att bli en ny webbläsare som begraver gamla Internet Explorer. Microsoft har börjat om från grunden, och den här gången följer man alla webbstandarder till punkt och pricka. Spartans renderingsmotor är till exempel den första webbläsaren som har fullt stöd för den nästa versionen av Javascript.

Microsoft Spartan

För att få Spartan att bli så bra som möjligt och tilltala utvecklare, har man tagit in Christian Heilmann, som kommer från Mozilla där han pratat sig varm om HTML5 och öppna standarder. Med hjälp av Heilmann vill man få in så många åsikter och kommentarer från utvecklare som möjligt.

Ett av skälen till varför Microsoft börjar om från grund, är säkert alla webbutvecklare. Frågar du en utvecklare vad de tycker om Internet Explorer, kommer personen förmodligen att explodera. Föraktet för IE bland utvecklare hänger kvar sedan framför allt Internet Explorer 6, som verkligen var ett rent helsike när man byggde för webben.

Genom att börja om, följa alla standarder och lyssna på utvecklare kan Microsoft säkert ta fram ett riktigt bra alternativ till Google Chrome och Mozilla Firefox. Vi får se vad som händer när det är dags att uppgradera till Windows 10!

Källa: IDG

Taggar: Spartan, Microsoft, Internet Explorer, Firefox, webbläsare, öppen källkod, Christian Heilmann (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *