Webbläsare

Opera med inbyggd adblocker och gratis VPN för anonym surf

Är du sugen på att testa en ny webbläsare, och om du inte redan provat Opera, är det läge att passa på det nu. Den senaste versionen av Opera innehåller inbyggd adblockerannonsblockerare – och utvecklaren håller även på att implementera en gratis VPN-tjänst för att surfa anonymt.

På datorer är Opera fortfarande en webbläsare som lever långt ner i skuggan bakom de tre giganterna Internet Explorer (Edge), Google Chrome och Firefox. Men däremot har Opera Mini blivit rätt populärt på mobila plattformar – inte minst på grund av att det är en så snabb och prestandasnål webbläsare.

Igår berättade Opera att företaget släppt en ny applikation för iOS – en gratis VPN-tjänst, som låter dig använda Internet anonymt och utan att avslöja var någonstans i värden du befinner dig. I skrivande stund verkar Opera VPN inte ha dykt upp på svenska App Store.

Opera blockerar annonser
image-6682

Opera har byggt in stöd för annonsblockering direkt i webbläsaren, utan krav på tillägg. Gå in i Inställningar och kryssa för Blockera annonser.

VPN-tjänsten kommer från företaget SurfEasy, som Opera köpte för ungefär ett år sedan. SurfEasy finns i ett antal varianter. Bland annat en kommersiell betalversion som ger dig säkert och anonymt Internet på din dator.

Utöver den här erbjuder SurfEasy tillsammans med Opera gratis lösningar. En sådan är Opera VPN, den VPN-tjänst för iOS-enheter (ett alternativ till Android är på gång). Denna ska i framtiden förmodligen finansieras med hjälp av reklam.

Aftonbladet utan annonsblockering
image-6683

Så här ser Aftonbladet ut som vanligt, med sina annonser.

 

Aftonbladet med annonsblockering aktiverat
image-6684

Med annonsblockering aktiverad i Opera kommer annonserna att stoppas.

Webbläsaren Opera kommer att få SurfEasys teknik inbyggt i dig, och även då är denna lösning gratis. Men då är VPN-tjänsten bara tillgänglig via webbläsaren, så om du använder andra uppkopplade program skyddas de inte.

En VPN-tjänst gör att din trafik skickas via ett annat land i en “tunnel”: Det gör att all din trafik ser ut att komma från den VPN-servern du använder, kanske placerad i USA eller Nederländerna. Förutom att du blir anonym på webben, kommer du även runt så kallade geoblockeringar.

Läs: Här hittar du de bästa svenska VPN-tjänsterna!

De innebär att du till exempel inte kan spela upp videoklipp på grund av att du sitter i Sverige. TV- och filmtjänst blockerar all trafik från till exempel utanför USA och såvida du inte har ett IP-nummer från USA kan du inte se klippet. Det är här en VPN-tjänst kliver in i bilden.

Opera har ännu inte lanserat VPN-tjänsten i sin officiella senaste version av webbläsaren. Du kan dock ändå testa programmet och tjänsten genom att ladda ner och använda Opera för utvecklare.

Det här en tidig version så bli inte förvånad om programmet inte är helt stabilt och har buggar. Opera för utvecklare uppdateras några gånger i veckan och är till för användare som vill ha en förhandstitt på hur utvecklingen går.

Läs mer och hämta senaste officiella Opera.

Fotnot: PCOnline och systersajten TkJ.se drivs helt och hållet av mig, Tommy k Johansson och mitt enmansföretag, och det är mitt heltidsjobb. Jag publicerar alla artiklar gratis och finansierar det hela med annonser. Med det sagt skulle jag bli väldigt glad om du lade till mina sajter bland Undantagen (white list) i din annonsblockerare. Jag varken kan eller vill tvinga dig. Men om du gör det är jag väldigt tacksam!

Taggar: Opera, webbläsare, browser, adblocker, annonsblockerare, VPN, surfa anonym, säkerhet (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *