Mobilt

Parrot Asteroid – Android-enheter för bilen

Franska Parrot släpper nu tre nya enheter för bilen, baserade på Android. Asteroid heter produktserien som är tänkt att ta både musik, film och navigation till bilen.

Eftersom såväl smarta telefoner som surfplattor i mångt och mycket kan erbjuda allt och lite till som dedikerade GPS-enheter för bilen tidigare har erbjudit, så har försäljningen för de sistnämnda prylarna dalat de senaste åren. Parrot menar dock att det fortfarande finns en bra marknad för multimediaenheter dedikerade för bilen, eftersom telefoner och surfplattor inte är designade på ett optimalt sätt att använda i bilen.

asteroid mini

Parrot Asteroid Mini heter den minsta och minst dyraste av de tre nya enheter som företaget nu lanserar. Android-versionen som körs på enheten är lastgamla version 1.5. Asteroid Mini är försedd med en 3,2 tums skärm utan pekfunktion. Istället styrs enheten med hjälp av en trådlös fjärrkontroll som till exempel kan fästas på ratten. Anslutningen till Internet sker via bluetooth eller USB till en befintlig mobiltelefon med 3g/4g-uppkoppling. Prislappen för Parrot Asteroid Mini ligger på 2 800 kronor.

asteroid tablet

I mellanklassen hittar vi Parrot Asteroid Tablet, som är en Android 2.3-baserad enhet bestående av en 5 tum stor pekkänslig färgskärm. Utöver att enheten kan styras genom den pekkänsliga skärmen så medföljer även här en trådlös fjärrkontroll som du placerar på lämplig plats i bilen. Här ligger priset på 4 000 kronor.

asteroid smart

Den dyraste av de tre enheterna i Asteroid-serien är Parrot Asteroid Smart, som går loss på 6 200 kronor. Skärmen här mäter 6,2 tum och eftersom enheten är byggd i 2DIN-format så går den smidigt att placera i mittendelen på instrumentbrädan i de flesta bilar.

asteroid smart baksida

På baksidan av Asteroid Smart, som bygger på Android 2.3, finns bland annat 6 RCA- och 1 videoingång, samt en videoutgång. Videoutgången är dock analog och har inte stöd för HD-upplöst material, så vill du kunna kolla på högupplösta filmer på HD-plattskärmar i baksätet går det inte med Parrot Asteroid Smart.

Gemensamt för Asteroid Mini, Asteroid Tablet och Asteroid Smart är att Android-apparna som finns för dem endast kan tankas hem via en dedikerad appbutik som Parrot kallar för Asteroid Market. I dagsläget finns det drygt dubbla dussintalet appar i butiken, men antalet kommer utökas “väldigt snart” enligt Parrot. En smart funktion som prylarna erbjuder är även möjligheten att genom ett standardiserat gränssnitt koppla dem till befintliga kontrollknappar på ratten på din bil.

Inte särskilt unika funktioner

Efter att ha testat prylarna lite snabbt på en pressvisning kan jag inte påstå att jag är särskilt imponerad. Kopplingsmöjligheterna för dessa alldeles för dyra pjäser är det enda som egentligen gör att enheterna är unika på något sätt i sin funktionalitet jämfört med om du tar din mobiltelefon och sätter på ett vanligt ställ på instrumentpanelen. Eftersom det till exempel saknas HDMI-port, så är det tyvärr dock heller ingen särskilt komplett lösning för den som vill bygga ett riktigt häftigt multimediasystem i sin bil.

Hade man byggt någon sorts kopplingsdosa som förser en vanlig smartphone-telefon med de anslutningsmöjligheter som Parrot-serien ger, så tror jag det hade kunnat bli en storsäljare. Med det nuvarande upplägget har jag dock svårt att se någon rusning till butikerna.

Läs mer om Parrot Asteroid Mini

Läs mer om Parrot Asteroid Tablet

Läs mer om Parrot Asteroid Smart

Taggar: GPS, navigation, Android, smartphone, multimedia, prylar, Parrot Asteroid Tablet, Parrot Asteroid Mini, Parrot Asteroid Smart, Asteroid Market, appar (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *