Webbläsare

Opera Next – Förhandstesta en riktigt snabb webbläsare!

I skuggan av Chrome, Firefox och Internet Explorer lever den norskutvecklade webbläsaren Opera. Den har funnits i många år och har fler än en gång varit först ut med funktioner som sedan implementerats i de tre stora. Idag är Opera ledande inom mobila webbläsare men givetvis finns Opera även för datorer – och nu har man släppt en första testversion av Opera Next 12.

Opera Next, eller Opera 12, finns att ladda ner i en tidig alpha-version för dig som vill testa den kommande webbläsaren. Eftersom det är en alpha så är programmet långt ifrån klart och det innehåller säkert både en och två buggar, men för dig som är nyfiken kan du passa på att testa.

En av de stora nyheterna i Opera Next är att man börjat med hårdvaruaccelereration – en teknik som först presenterades av Internet Explorer, om jag inte minns helt fel, och som börjar användas av konkurrenterna. I och med hårdvaruacceleration låter man grafikkortet ta hand om beräkningar som har med grafik att göra, vilket gör att själva processorn inte belastas så mycket. Det ger dessutom betydligt snabbare uträkningar på vissa punkter.

Opera Next 12

För att ta del av hårdvaruaccelereringen i Opera Next alpha behöver du ett grafikkort och OpenGL. Man kommer att utöka stödet med bland annat DirectX i kommande uppdateringar.

Vidare har Opera Next en ny HTML5-motor som ska ge bättre kompatibilitet med alla webbsidor – långt ifrån alla följer som bekant webbstandarder. Den nya motorn låter också webbutvecklare att blanda SVG (vektorgrafik) och HTML.

Opera har trimmat själva webbläsaren för att dra ner hur mycket prestanda som krävs, vilket inte minst är bra på bärbara datorer som körs med batteri – ju mindre krävande programmen är, desto längre batteritid får du. Det här är säkert något Opera har lärt sig mycket från sin mobila webbläsare. Säkra webbsidor (https) ska laddas upp till 40 procent snabbare och sajter med mycket Javascript ska bli upp till 30 procent snabbare.

Här laddar du ner och testar Opera Next alpha! Opera är precis som de andra webbläsarna gratis.

Taggar: Opera, Opera Next, Opera Next alpha, Opera 12, webbläsare (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *