Säkerhet

Microsofts säkerhetsrapport varnar för Windows XP

Fortfarande kör cirka sju procent av datorerna i Sverige operativsystemet Windows XP. Microsoft försöker hela tiden få alla att uppgradera från XP, och det har inte bara att göra med att de vill sälja operativsystem. XP är nämligen det operativsystem som är mest utsatt för angrepp, och av de datorer som är infekterade och sprider virus och annat är XP ledande. Detta visar om inget annat Microsofts senaste säkerhetsrapport SIR.

Microsoft Security Intelligence Report har idag släppts i utgåvan januari till juni 2013, och av statistiken att döma är Windows XP fortfarande en nagel i ögat. Många användare kör äldre datorer med Windows XP. I Sverige är vi rätt duktiga på att uppgradera, för även om sju procent av de Internetanslutna datorerna har XP så är det klart mindre än den internationella siffran på 20 procent.

Anledningen till varför användare inte uppgraderar är förmodligen för att man tycker att datorerna fungerar fint. Många av de datorer som kör XP är sådana som står i något hörn och sköter en viss uppgift. Det kan vara en skrivar- och filserver eller liknande. Att de bara står och tuggar på är också ett av skälen till varför de är så utsatta, eftersom de inte hålls uppdaterade.

Windows XP och låg säkerhet

Windows XP måste uppgraderas

Än så länge släpper Microsoft fortfarande säkerhetsuppgraderingar för XP, men det är inte länge kvar innan Microsoft lägger ner stödet helt. Då kommer det snabbt att bli fritt tillträde till dessa datorer för cyberkriminella som letar efter datorer att infektera med botnät-trojaner och annan farlig kod.

Windows XP var ett riktigt bra operativsystem när det kom. Men sedan dess har kraven på säkerhet ökat enormt, och cyberkriminella har hittat många nya sätt att infektera datorer. I och med alla nyare versionen av Windows har Microsoft förbättrat säkerheten. Och då är det inte konstigt att XP ligger så långt efter. Sedan XP lanserades har vi gått igenom Windows Vista, Windows 7 och Windows 8.

XP är drygt tolv år gammalt, vilket i tekniksammanhang placerar operativsystemet i stenåldern. Det är alltså hög tid att byta ut systemet. En infekterad dator kan ställa till med stora skador, inte bara i själva datorn utan även på alla datorer som finns på samma nätverk. Och skulle datorn då vara ansluten till Internet innebär det att den är ett hot mot alla andra Internetanvändare.

I april nästa år släpper Microsoft den sista säkerhetsuppgraderingen till Windows XP. Därefter är det helt befängt att ansluta en sådan dator till nätet. Kom ihåg hur det var när Blaster härjade – då räckte det att vara ansluten till Internet i några sekunder innan en dator med en gammal XP-version blev infekterad. Och om man kunde göra sådan kod för tio år sedan, vad kan man inte göra idag?

Källa: Naked Security

Taggar: Microsoft, Windows XP, Windows, säkerhet, säkerhetshål, operativsystem (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *