Microsoft varnar för bedrägerier via telefon

Det är många som har blivit uppringda av 001000181, från någon som säger sig ringa från Microsoft. På engelska och med indisk brytning förklarar personen att din dator är infekterad av virus och att de behöver hjälpa dig genom att du installerar ett fjärrstyrningsprogram. Det handlar naturligtvis om ett rent bedrägeri.

I en bloggpost hos Microsoft går man nu ut och varnar om den här typen av bedrägerier. Man hänvisar till en artikel hos SVT; Varning: bedrägeri och datorhack via telefon. Jag har också skrivit en bloggpost om det här; Varning: Scam via telefon.

Microsoft bedrägeri via e-post och telefon

Om du råkat ut för något skumt telefonsamtal eller e-post från en avsändare som säger sig vara Microsoft, finns det en artikel hos företaget som berättar om bedrägerier. Där skriver man bland annat:

Microsoft skickar aldrig ut e-postmeddelanden om de inte har efterfrågats av kunden. Vi ringer inte heller upp för att be om personlig information eller bank- och kortinformation.Om du får oombedd e-post eller telefonsamtal som påstås vara från Microsoft och som efterfrågar personlig information eller ber dig klicka på länkar: radera meddelandet eller lägg på luren.

Artikeln i helhet kan du läsa här. Om du har blivit uppringd eller fått e-post om sådant här, får du gärna berätta om det i kommentarerna nedan eller droppa ett mejl till mig på tommy@tkjmedia.se.

Taggar: bedrägeri, Microsoft, scam (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

41 comments on “Microsoft varnar för bedrägerier via telefon

 1. Vegeta

  Jag satt där på min soffa och njöt när jag pratade med dom. Jag vet att dom har gjort massa fel och är dumma. Jag började med att säga who is this? (Vegeta brytning) Sök up vegeta i google… Dom sa att du har problem med datorn och licensen har taggit slut av en anledning. Jag bara vilken license? Vem är detta`? Dom sa att dom kom från microsoft och ville att jag skulle öppna min dator… Jag sa till dom att jag har öppnat min dator..(gjorde igentligen inte det) Sen sa dom att de ville att jag skulle gå in på någon hemsida 121.. kommer inte ihåg resten. Jag sa till dom att jag hade en mac och ingen pc dom bara sorry we called the wrong number then please excuse us. Sen sa jag = Send some weights with u b*** Och det tog slut när ungefär en timma har gått :-)

 2. MFO

  Dessa har ringt till oss ett tiotal gånger nu och vi har bett dem dra både till det ena o det andra stället men de fortsätter ringa! Idag pratade min man med dem lite längre o frågade hur de kunde se att han hade en dator, då han inte har någon längre, den har varit trasig i flera år. Så trött på dessa samtal….hoppas de slutar snart!!!!

 3. Vappeby

  Fått ett flertal sådana samtal. Lagt på luren flera ggr. Men idag pratade jag en stund med honom. Han surrade om min dators id nr. som bara två personer har tillgång till. Den ena är jag och den andra min dataoperatör. Jag frågade då varför han skulle ha det då han varken var jag eller min dataoperatör. Jo förstår ni jag har tydligen ett Windows som har gått ut och är nu olagligt…Hm.
  Bad att få hans id nr. Han blev lite ställd och gav mig några bokstäver:
  mmwwq465.
  Jag fortsatte att ställa massa frågor vilket verkade störa honom och avslutade sedan med att säga att jag inte tror på ett ord av vad han sagt vilket gjorde honom arg. Därefter bad jag honom vänligen inte ringa hit mer.
  Tror inte det hjälper men vi får väl se.

 4. Niklas Persson

  De har nu ringt mig 4 gånger, så vitt jag vet och har varit hemma för att ta emot samtalen. De tre första började på samma sätt, med dem artigt fråga om allt är väl med mig idag. När jag så sa att jag inte ringt eller kontaktat någon support slängde de helt sonika luren i örat på mig. Idag ringde de igen. De bad om att låta dem bevisa för mig att min dator var infekterad och att varenda gång jag kopplade upp mig fick de meddelande om just hur sjuk min dator var. De bad mig starta eventvwr via “Kör” och genom att se listan med röda och gula markeringar inse att jag behövde deras hjälp, omedelbart. När mannen så fått mig att följa med så pass långt kopplades jag till en kvinna som mycket bryskt försökte få mig att inse behovet om att köpa en slags uppgraderad “garanti” för så och så många hundra dollar. En garanti där de skulle se till att min dator aldrig mer skulle utsättas för dylika virus – samt inte nog med det, utan även lyckas få min dator att bli lika snabb som den var när den var ny. Jag sa att nu när min riktiga dator gått sönder, tror jag knappast de kan få min 10+ år gamla Dell Inspiron att bli som ny, som jag nu använder till att surfa på. Hon gav sig inte utan sa att denna garanti kan jag med lätthet kunde flytta över till en annan dator – om jag bytte upp mig – genom att kontakta dem via telefon. Jag pratade nog också med dem i dryga 30 minuter och jag hoppas samtalet blev dyrt från Indien eller Pakistan eller vart de nu ringde ifrån. Hela tiden hörde jag ett eko av mina egna svar när jag pratade med henne. Liksom som om de hade telefonens högtalare på – eller kanske IP-telefoni. När jag svarade att jag tyvärr inte hade råd just nu, då alla mina andra knep bara fick mothugg, slängde hon på luren utan krus. Tyvärr kommer som vanligt alla bra frågor som jag borde ha ställt, långt efter det är försent. Så som, om de nu verkligen får så mycket information som de påstår, var gång jag kopplar upp mig. Vad i min dator har jag fått installerat utan min kännedom? Är det verkligen lagligt eller skulle man kunna säga att de kör med fulare metoder än bara samtalet i sig? Fast då kommer ju den verkliga frågan. Om de nu kan se min information så som de påstår, hur fick de då tag på mitt telefonnummer? Jag antar de bara chansar med den tanken så som att de flesta har en dator och en uppkoppling. Så hur svårt kan det vara att fiska och få napp bland millioner användare där ute.. Skrämmande är det ju.

 5. Villabiz

  Jodå, jag fick ett sådant samtal idag av dom. Eftersom jag hade en ospecad burk som skulle kasseras så lät jag dom hållas. Samtalet varade väl i ungefär 30 minuter. Man kan lugnt säga att dom INTE gillad mig när jag sedan förklarade för dom att jag att jag visste vad det var dom höll på med och att jag endast lät dom hållas eftersom dom själva insisterade på att göra så. Samtalet avslutades med att jag fick luren i örat. 30 väl använda minuter.

 6. Carina Taube

  Blev uppringd av en engelsktalande person som ville ge mig teknisk support till mina Windowsdatorer.
  Samtalet kom från 02092201908

 7. kalle008

  När jag blev uppringd av någon “engelsk”språkig individ var det bara ordet “Microsoft” som jag kunde uppfatta. Jag la förstås på.

  Det telefonnummer man ringde från var förmodligen

  002063971126

 8. Karin

  Blev just uppringd av en man som pratade engelska med indisk brytning och sa att han ringde från Microsoft och att min dator skickat felmeddelanden. Sa att det gör den inte, för den är avstängd, men han insisterade och sa att jag måste prata med hans chef för att få hjälp att felsöka på min dator. Sa att jag tänkte be min IT support titta på detta, varpå han sa (med lätt förolämpad röst) att de naturligtvis inte tänkte tvinga på mig hälp. Sedan la han på. Så samtalen fortsättet. 

 9. madelene

  Har blivit uppring 2 ggr på kort tid. Hade läst om detta i tidningen så jag var förberedd. Första gången efterfrågade jag deras chefs namn och nummer då den som ringde bedyrade att det var seriöst. Jag sa att jag kan ringa upp deras företag när jag kollat mer. Då lade de på luren….

 10. J Rådmansson

  Det konstiga med sådant är att det tydligen finns några som inte förstår att det endast kan röra sig om bedrägeri. Jag har fått två sådana samtal men jag talar inte engelska. Varför ska man göra det?

 11. Mariacarlsson4

  Fick precis ett samtal från en man som pratade engelska med Indisk brytning, påstod att min dator skickade en massa felmeddelande till dem. Svarade att jag inte var intresserad och lade på luren. Fan ta alla bedragare, hoppas bara att ingen går på det… /Maria

 12. Mattiasadolfsson

  Fick ett samtal precis nu men fattade att det var något lurt, visste inte att de var så fräcka

 13. Kristina

  Blev väckt i morse av en man som talade engelska med indisk brytning. Han påstod att de hade fått klagomål på virus som tydligen kom från min dator. Men om jag satte mig framför datorn så skulle han visa mig hur jag kunde få bort dom. Blev naturligtvis misstänksam och sa att jag inte hade datorn hemma just nu (orkade inte argumentera eftersom jag just blivit väckt :-)
  Numret han ringde från var “00442030513739” men dom har nog en mängd olika nummer.

  //Kristina

 14. Amir

  Jag har blivit uppringd två gånger denna vecka som var. Självklart förstog jag att det var skumt eftersom de ringer mig på min hemtelefon. Jag blev ändå intresserad av vad de ville göra så jag spelade med lite. Först började han med att be mig öppna min event viewer där felmeddelanden brukar sparas vilket inte är något konstigt alls. Men han försöker skrämma mig och varnar att det är väldigt allvarligt. Då tröttnar jag och avslutar samtalet.

 15. Micke

  Jag blev uppringd häromdagen av en man med indisk-brytig engelska. Han sa att han ringde från Austin på uppdrag av Microsoft. Han sa att mitt windows publicerade all min privata information över hela internet och bad mig slå på datorn så skulle han hjälpa mig förhindra detta.
  Jag är alltid extremt skeptisk mot såna här saker, så jag trodde inte på en sekund på det han sa.
  När jag sa att jag inte har Windows utan Mac OS(vilket är sant), så blev det tyst i luren. Jag lade sen på.

  Andra gången jag blir uppringd av telefonskojare btw. För några år sen blev jag uppringd av de där som försökte lura folk att man vunnit en resa till Florida. Jag gick inte på det heller och bad dem äta skit och dö… Hade dessutom läst om det bedrägeriet i tidningen ett par dagar innan.

 16. Özgur Yalcin

  Jag blev uppringd och trodde inte ett dugg på det, men jag följde hans ***** råd och installerade teamviewer. Jag gav han till och med min dators ID, men sen märkte jag “det här är wierd, det går bara inte” så jag lade på. Han ringde mig igen, 30 sekunder senare och jag sade bara. I got to go, im going to school. :D 

  Jag är rädd att jag redan är offer -_- 

  Svara snälla

 17. Anton

  Uppringd idag, googlade och hittade denna artikel så jag frågade om han var bedragare. Det sa han att han inte var! Förklarade att hans försäkran inte var tillfredsställande, att jag snart lägger på luren och så önskade jag honom en bra dag. Tror inte han ringer igen….

 18. gäst

  Gå aldrig in på ett sånt samtal. Det är ren bullshit. Hur kan de veta att man fått virus om de inte redan på nåt sätt varit inne på ens dator? Alltså hur som helst bedrägeri, antingen ljuger de eller så har de redan gjort nåt otillåtet!!
  Sedan är de så dumma att påstå nåt sånt även när man kör Linux. Jag kan bara rekommendera att skaffa Linux. 
  Vad ska folk hitta på härnäst för att lura oss?

 19. Pearlstone

  Blev uppringd för just 10 min sen kände att det verkade väldigt misstänktsamt  så jag gick inte på det sa att jag inte skulle vara hemma att de kunde ringa senare kände att jag va tvungen att kolla upp det först nu vet jag till hundra att det e scam så de ringer i eftermiddag igen då jävlar …fan va jag hatar sånt här !!!

 20. Dd

  samtal från dessa gynnare idag , “Gävleborg”

  knagglig engelksa med indisk brytning

 21. Chelestra

  Blev upp ringd av en kille som som på knackig engelska som sa att han va från microsoft lyssnade en sec sen skrek jag FAKE å la på =) tur att jag läser tidningar å redan visste att de var nått lurt =)

 22. Marie Osby

  Jag blev uppringd i förrgår av en man som talade indisk-engelska. Han ringde från okänt nummer och sa att han var från Microsoft. Eftersom jag har läst om detta här innan så bad jag honom dra till ett varnt ställe och ls’ på luren. Tack för artiklarna innan som varnade mig!

 23. Cooling

  Precis! Jag fattade direkt att han var oseriös. När jag lyfte luren och sa:
  “Ja, hallå?”, så sa han direkt: “You got virus on your computer”! Jag är ju bara 14 år, och han frågade inte ens om mina föräldrar eller någonting, han bara öste på med att han var från Microsoft (Som han sa efter det att jag frågade var ifrån han ringde) och att jag måste logga in på datorn och sedan skulle han berätta via telefon hur jag skulle göra. Men jag måste säga att jag var lite orolig över min nya 7000-kronors dator. Tack och lov så hittade jag den här artickeln. Tack för att ni la in den.

 24. Dahldick

  Blev uppringd av en man som talade taskig engelska. Samma snack om datorproblem. När jag sa att jag kan leva med att den kraschar la han på luren.

 25. Jojo_stromberg

  Har blivit uppringd idag. Blev valdigt misstanksam direkt. La pa luren direkt.  
  Ar glad att jag hittade en losning pa det konstiga samtalet har!

 26. Sonja

  Blev just uppringd av en engelsktalande man med indisk brytning. Han talade om att min dator skulle krascha vilken minut som helst om jag inte följde hans instruktioner. Tyvärr följde jag dem tills till hans ruta från logmein123 kom upp. Då gav han mig en kod som jag skulle lägga in där. Jag vägrade och sa att jag måste kolla med några vänner först och bad att han skulle ringa efter lunch, vilket han förmodligen inte kommer att göra. Tack för att alla ni här finns.

 27. Ro Carlsson29

  Hej.Jag blev uppringd idag av en kvinna som sa att hon var från Windows.Hon ringde från dolt nummer och talade engelska med Indisk brytning och sa att min dator var infekterad av skadliga filer och att hon skulle gaijda mig så jag kunde få bort dom,men jag sa att jag har ett fungerande anti virus skydd men hon sa att det inte fungerade som det skulle.Då sa jag att jag inte var intresserad och la på luren

 28. Forestnick2003

  Blev uppringd idag, 15 Februari av en kvinna som sade sig ringa från Windows.Hon ringde från dolt nummer och talade engelska med Indisk brytning. Enligt henne så är det ett fel i min dator. Jag frågade vilket fröretag hon ringer ifrån, -Windows VMC, svarade hon. Jag frågade flera gånger varför jag finns registrerad hos deras företag, men hon undvek frågan och repeterade bara att det är ett fel i datorn. När jag ville ha mer information om företaget lade hon på.

 29. Linnea_ostling

  jag blev också uppringd idag av windows support team eller nåt i den stilen. Dum och godtrogen som jag är så gick jag på det och lät dom ta över min dator. (som tur är den som är 4 år gammal och redan redo att skrotas). De hann installera något som jag sedan tror att jag raderat från datorn. Men vad ska jag göra nu? skrota datorn.. byta alla lösenord?

  /linnea

 30. gita

  Blev uppringd 27 jan 2012 kl 10 av en man med indiskliknande brytning som pratade engelska. Han varnade mig för att hårddisken skulle snart krasha om jag inte laddade ner  vissa saker på datorn direkt. Han hävdade att han var från online service Microsoft och gav ett tel nr 08-75924842, han erkände efter en stund att han satt i Stockholm. Jag har ej provat ringa hans nr, har svårt att tro det är rätt nr…Kanske ngn annan vågar…Jag sade att jag måste kolla upp först om han var trovärdig och i så fall återkomma.

 31. Anneli

  Blev uppringd nu på morgonen. Engelsktalande kvinna med indisk brytning. Bad henne återkomma i em så det ska bli intressant att se om hon gör det. Skönt att hitta denna artikel!

 32. Åkerstedt Eva

  Jag har just fått ett telefonsamtal från en engelsktalande man med
  indisk brytning. Han ville att jag skulle göra en check-up på min dator,
  via telefon.Jag lyssnade och bad honom ringa upp senare:

  -Om du är seriös måste du tycka att det är bra att jag först kontrollerar det du säger.

  Han förklarade gång på gång att min dator antagligen skulle krascha innan jag hann göra check-upen om jag inte gjorde det nu.

  När jag vidhöll att jag först skulle kolla upp det, prata med några vänner om det fick jag svaret:

  -Fuck up! .

  Så var det inte längre den minsta tanke på att han kunde vara seriös….

  Skönt sen att genast hitta din artikel på nätet!

  Tack för den!

  MVH Eva Å

 33. Tommy

  De var också noga med att förklara att detta inte var “ett virus” utan ett fel i operativsystemet som var tvunget att fixas omedelbart.

 34. Tommy

  Jag har blivit uppringd ett fleratal gånger av dessa människor. Alla engelsktalande med indisk “brytning”, både manliga och kvinnliga. Misstänksam som jag var ifrågasatte jag mycket och de talade runt frågorna, och undvek att svara. De hävdade att de arbetade med/åt Windows Operativsystem med kontor i Edingburgh och Stockholm.

  /Tommy

 35. Eve5765

  blev uppring av telefonnummer 01442089611978 och hörde inte vad vederbörande talade om på engelska. förstod ingenting och försökte ringa tillbaka men numret fanns inte. Vederbörande höll på en lång stund. Det var julafton. Kan någon kolla vad detta nummer innebär

 36. Anonym

  Rick.

  Blev också uppringd av “Microsoft” av en kvinna med Indisk dialekt. spelade med ett tag för att se vad de var ute efter. De är ute efter att ta kontroll över din dator och komma åt alla kontouppgifter/ login, skrattade åt dem och sa vad jag tyckte “censurerat” och lade på luren,,,

 37. Aina Larsson

  Blev i går uppringd av en man som talade engelska med indisk brytning (lät som “Birdie namnam”! – Peter Sellers gamla paradreplik).Daet var svårt att höra allt han sa, men det gick ut på att han ringde från Microsoft, och att jag hade massor med fel på min dator.Godtrogen som jag är följde jag hans instruktioner, loggade in på ngn sajt och fick se hur tusentals fel rullades upp på min datorskärm. Efter en god stund stod det att felen var åtgärdade. Detta skulle inte kosta något, men om jag ville beställa vidare uppföljning skulle det kosta ca 140 euro. Räkning på detta skulle komma om några dagar. Jag “spelade med”, men det enda jag uppgav var min mail-adress. Mannen ringde i morse igen och sa att räkning skulle komma om ett par dagar.
  När min son fick höra om detta gick han i taket och sa att jag måste rensa datorn helt och börja om från scratch! Inte roligt – men jag har i alla fall inte lämnat ut något bankkonto-nummer. Kanske måste spärra mina konton för säkerhets skull ändå.
  Ja, så är det när man är en lättlurad gumma på 81 år!
  Väldigt bra att jag nu är varnad – trist att jag inte visste det förut!
  Bästa hälsn 
  Aina Larsson

 38. Annelie Höst Pedersen

  Jag och svärmor fick båda ett samtal idag…… Svärmor lät de inte göra någonting, medans jag lät de ta över min dator, men de ville också att jag skulle föra över pengar via Western Union, men där skrek hela min kropp NEJ! Då avslutade jag snabbt både i datorn och i telefonen. Kan de nu ha placerat “skit” i min dator?

 39. Elin Weber

  Blev precis uppringd av en kvinna som talade “indisk” engelska. Eftersom jag läst om detta och dessutom inte använder Microsoft avslutade jag bara samtalet. Mvh/elin

 40. Pingback: Varning för telefonbedrägeri | Jag, Niclas Magnusson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *