Windows 8

Microsoft Surface Windows 8 Pro lanseras 9 februari

Microsofts surfplatta Surface finns i två versioner; Surface Windows RT och Surface Windows 8 Pro. Den förstnämnda lanserades i USA i samband med Windows 8 förra året, och kommer till Sverige den 14 februari. Den mer avancerade Surface Windows 8 Pro släpps i USA och Kanada den 9 februari.

Den stora skillnaden mellan de båda modellerna är operativsystemet; Windows RT är helt och hållet fokuserat på det nya gränssnittet, som tidigare gick under namnet Metro. Windows RT är gjort för ARM-processorer och du kan därför inte köra traditionella Windowsprogram (som är gjorda för x86-arkitektur) utan bara de appar som finns i Windows Marketplace.

Så vill du kunna köra alla vanliga Windowsprogram är det istället Surface Windows 8 Pro du ska titta på. Den kör, som namnet säger, vanliga Windows 8 Pro, vilket ger dig tillgång till det traditionella skrivsbordsgränssnittet för att köra ordinära Windowsprogram. Det nya gränssnittet används så klart även här, men du är inte bunden vid apparna i Windows Marketsplace.

Microsoft Surface Windows 8 Pro

Microsoft Surface Windows 8 Pro har redan börjat dyka upp i Microsofts egna butiker i USA – och förmodligen även Kanada – men det går inte att köpa någon förrän den 9 februari. Du kan läsa mer om den på Microsoft Stores hemsida. När den kommer till Sverige är ännu inte officiellt. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta lika länga som med Surface RT, eftersom man nu har de svenska tangentborden färdiga.

Surface är i grunden en surfplatta, men den säljs tillsammans med ett skydd som har tangentbord inbyggt. Det finns två modeller av skydd; Touch Cover som är tunt och har touchknappar, samt Type Cover som har ett mer ordinärt tangentbord men som fortfarande är tillräckligt tunt.

Det sitter ett par portar på Surface Windows 8 Pro; USB i fullstorlek, DisplayPort för anslutning av skärm och MicroSDXC för att ansluta minneskort på upp till 64 GB. Externt tangentbord och mus kan enklast anslutas via Bluetooth.

Microsoft Surface

En av skribenterna på CNet har varit och klämt på en Surface Windows 8 Pro i en av Microsofts butiker och gått därifrån positivt överraskad.

Speciellt anmärkningsvärt är snabbheten i plattan, som kommer från en Intel Ivy Bridge-processor (i5), SSD och 4 GB internminne. Skärmen är på 10,6 tum och har upplösningen 1920×1080 – alltså Full HD – vilket ger väldigt hög pixeltäthet (iPad Retina har högre).

Priserna på Surface Windows 8 Pro ligger på $899 för 64 GB-modellen och $999 för 128 GB. Det är motsvarande 5700 kronor respektive 6300 kronor, men när modellen kommer till Sverige lär priserna vara högre; gissningsvis någonstans runt 7000 kronor respektive 8000 kronor.

Om du inte vill vänta, finns det alternativ från andra tillverkare. Ett exempel är Acer Iconia Tab:

[pj]1449816[/pj]

Taggar: Microsoft Surface, Microsoft, Surface, Windows 8, surfplatta (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *