Internet Explorer 10

Microsoft IE10 stoppar spårning – retar annonsnätverken

När det stor klart att Microsoft aktiverat funktionen Do Not Track som standard i Internet Explorer 10, i testversionerna av Windows 8, retade det gallfebern på annonsnätverken på Internet. De krävde att DNT skulle stängas av. Microsoft har valt att inte följa deras råd.

Internet Explorer 9 är en underskattad webbläsare vars största problem är den tråkiga historiken för varutmärket. Programmet innehåller flera funktioner för att göra surfandet säkrare, och för att förbättra den personliga integriteten för användarna.

En av de största funktionerna var Do Not Track (DNT), också kallat för spårningsskydd, som säger till annonsnätverk att de inte får registrera surfarens beteende på webben. Annonsnätverk, exempelvis Google AdWords, registrerar nämligen vad du surfar på för sidor, vad du söker på, och så vidare, för att kunna rikta annonser till dig. Do Not Track sätter stopp för den här registreringen.

I Internet Explorer 9 aktiverar du funktionen via Verktyg -> Säkerhet -> Spårningsskydd. Läs mer om smarta funktioner i Internet Explorer 9.

Internet Explorer 9 Do Not Track

I Internet Explorer 9 fanns funktionen men långt ifrån alla användare kände till den. Efter att ha gjort undersökningar bland sina kunder och användare kom Microsoft fram till att det var en väldigt omtyckt funktion. Därför valde de att i och med Internet Explorer 10 – som idag finns i testversionerna av Windows 8 – har Do Not Track aktiverat som standard.

Det här gjorde naturligtvis annonsnätverket lovligt förbannade. Utan möjligheten att kunna spåra vad du gör på webben, kan de inte rikta annonser lika lätt mot dig. Om du till exempel söker efter och surfar på sajter om Thailandsresor, vill man se till att visa annonser om just Thailandsresor för dig. Det går inte lika lätt med DNT aktiverat.

När Windows 8 lanseras den 26 oktober kommer användare att få frågan om de vill deaktivera DNT när Internet Explorer 10 körs första gången. Som standard är funktionen dock fortfarande påslagen. Så om man inte aktivt väljer att spåras, kommer man inte att bli det.

Internet Explorer 10 kommer även att lanseras till Windows 7 men det finns idag inget officiellt lanseringsdatum.

Do Not Track-funktionen finns idag i alla stora webbläsare; Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari och Opera.

Källor: Computer World, Microsoft on the Issues, IDG

Taggar: Internet Explorer 10, Internet Explorer, IE10, IE, IE9, Internet Explorer 9, Do Not Track, DNT, Microsoft, integritet, säkerhet (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *