Mobilt

Intel satsar hårt på mobila enheter, smartphones och surfplattor

Intel har länge stått utanför den exploderande marknaden av mobila enheter som smartphones och surfplattor. Marknaden domineras idag av ARM-arkitekturen för processorer. Nu är Intel dock på gång att lägga i högsta växeln och vi lär få se många Intel-baserade enheter innan årets slut.

De allra flesta surfplattor och smartphone har idag en processor som bygger på ARM-arkitekturen. Det finns en lång rad tillverkare av processorer som följer ARM, men Intel har stått utanför. I och med sin processor Intel Atom Z2460, som också går under namnet Medfield, tänker företaget ta marknaden med storm.

Intel-processor i smartphoneEnligt en nyhet hos IDG samarbetar Intel med tio olika tillverkare för att få ut enheter som bygger på Intels processor. Först ut på plan är Lenovo med K800, en smartphone.

Av en artikel hos Swedroid att döma kommer mobilen att köra Android som operativsystem. Lenovo K800 beräknas att lanseras i maj, och då på den kinesiska marknaden. När den kommer till Sverige kan vi bara spekulera i.

Surfplattor med Intel och Windows

Men det är som sagt inte bara smartphones som kommer, utan även surfplattor. Det här tycker jag är det mest intressanta segmentet. Främst tycker jag det är spännande eftersom det här gör det möjligt att släppa surfplattor med standardversionen av Windows 8.

Windows 8 har som säkert bekant fått ett gränssnitt som ska fungera finfint på surfplattor och smartphones. Det kallas för Metro och kan delvis ses redan idag i Windows Phone. Efter att ha använt en Windows Phone-mobil sedan december förra året kan jag konstatera att jag gillar det skarpt. Det är faktiskt riktigt bra, även om det ska erkännas att det jämfört med iOS och Android är tunt med appar.

Microsoft kommer att släppa en version av Windows 8 för ARM-processorer, för de tillverkare som inte vill köra Intel utan den förmodligen billigare ARM-arkitekturen. Windows on ARM (WOA) heter operativsystemet och det använder samma Metro-gränssnitt. Problemet med WOA är att du inte kan köra vanliga Windowsprogram eftersom dessa är skrivna för den x86-arkitektur som Intels processorer bygger på.

Surfplatta med Windows 8

Däremot kämpar Microsoft med att få utvecklare att bygga så kallade Metro-appar, som är plattformsoberoende och som bygger på bland annat webbstandarder, så om de lyckas kommer det ändå att finnas gott om appar även för ARM-baserade Windows-plattor.

Samtidigt har jag blivit allt mer skeptisk till att ARM-baserade Windows-plattor är så intressanta. De kommer med största säkerhet att vara billigare än Intel-baserade, men du betalar ett högt pris i och med att du inte kan köra alla de tusen- och åter tusentals program som utvecklas för Windows.

Clover Trail nästa generation Intel

Intel Medfield är den aktuella processormodellen som riktar sig mot både smartphones och surfplattor. Under nästan år räknar Intel med att komma med uppföljaren; Clover Trail. Det här är en processor på 1,8 GHz som är specifikt utvecklad för just surfplattor.

Windows 8 på surfplatta tabletDet kommer också nya processorer i Atom-familjen för smartphones. En av dem, skriver IDG i sin artikel, heter Z2580 och ska vara dubbelt så snabb som Medfield Z2460. Det kommer också en lågbudgetvariant med namnet Z2000. Z2000-modellen kommer förmodligen att användas för smartphones inom det låga prissegmentet.

Vi får se vad som händer i maj när den första mobilen med Intel-processorn Medfield kommer från Lenovo. Därefter lär vi få se flera produkter, inte minst framåt oktober-november då både Microsoft, Intel och tillverkare lär vilja få ut Windows 8-baserade surfplattor till julhandeln.

Vad tror du – skulle du vilja ha en smartphone eller surfplatta med Windows 8? Eller är det Android och iOS för hela slanten – och i så fall, varför?

Läs också:

Taggar: Intel, surfplattor, smartphone, ARM, processor, mobila enheter, Clover Trail, Medfield, Atom (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *