Windows 8

Nej, det finns ingen Startknapp i Windows 8

En av de mest kritiserade nyheterna i Windows 8, är att Microsoft tagit bort Startknappen och Startmenyn, för att istället ersätta den med Metrogränssnittet. En sådan stor förändring i gränssnittet tas sällan emot med öppna armar. Men varför gjorde man det?

I Windows 8 presenteras som bekant det nya gränssnittet Metro, genom vilket du kan köra speciella Metro-appar och så vidare. Men det vanliga skrivbordet finns fortfarande kvar i Windows 8, för dig som vill jobba med detta. Läs mer om Skrivbordet i Windows 8.

En väsentlig skillnad mot tidigare versioner av Windows är dock att Microsoft plockat bort Startmenyn och Startknappen. Det här har orsakat ett ramaskri bland många användare. Något som knappast var föga oväntat, så hur kommer det sig att Microsoft tagit bort Startknappen?

Windows 8 Skrivbord Startmeny

IDG har publicerat en artikel där man svarar på det. Microsoft bygger sina gränssnitt till stor del baserat på statistik över hur användare arbetar i Windows. Och från och med Windows 7 har siffrorna visat en tydlig trend att användare slutat med Startknappen.

Istället för att köra igång sina program via Startmenyn, vilket vi började göra i och med Windows 95, lägger användare sedan Windows 7 sina vanligaste appar nere i aktivitetsfältet. Faktum är att det är betydligt smidigare.

Har slutat använda Startmenyn

Vi klickar inte runt i Startmenyn på samma sätt. Många av oss öppnar bara startmenyn i Windows 7 för att söka efter program och filer. För oss spelar det föga roll att Microsoft tagit bort Startknappen från Windows 8.

Att förändra flera hundra miljoner Windowsanvändares sätt att arbeta i Windows är inget som går över en natt. Det är inte ett dugg konstigt att många är kritiska. Att behöva lära sig ett nytt gränssnitt är inget som de flesta tycker är speciellt roande.

Vad tycker du om att Microsoft tagit bort Startknappen i Windows 8? Bra eller dåligt – eller spelar det ingen roll för din del?

Gratisprogram som ger dig en startmeny i Windows 8:

Taggar: Windows 8, Startknappen, Startmenyn, Windows, Microsoft (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Nej, det finns ingen Startknapp i Windows 8

 1. Varg i veum

  För den som inte vill låta sig styras av windows önskan om hur du ska använda din dator rekommenderas en googling på “Classic shell” funkar utmärkt. Den startar upp till ett normalt skrivbord också.

 2. Seabaz

  Men det är ju ju just det. Känns som jag använder massor av “småprogram”… Kan inte ha alla dem i aktivitetsfältet ( som Mac alltså? )… Och Metro när bli hur långt som helst :)

 3. Tommy k Johansson

  Tja, som sagt, länkar i aktivitetsfältet t.ex. Och Metro. Uppenbarligen har Windowsanvändare slutat använda Startmenyn, eftersom Microsoft baserar alla sina ändringar i gränssnittet på statistik över hur användare arbetar i Windows.

  Sedan Windows 7 öppnar jag själv bara Startmenyn när jag ska söka efter en fil. Jag klickar aldrig upp den för att starta program etc – det är ju bara ett gammalt omständigt sätt att hantera program på. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *