Modding

Inet visar seriös kylning med flytande kväve i sina butiker

Om du vill göra din dator snabbare finns så rätt många tips på att fixa mjukvaran, som vi har skrivit en del om PCOnline. En mer hardcore-lösning är att trimma själva hårdvaran genom överklockning, vilket då kräver att man kyler komponenterna. Inet anordnar nu event där man bland annat visar kylning med flytande kväve.

Datorbutiken Inet har den här veckan anordnat en rad event i sina butiker i Stockholm och Göteborg där man visar hur du kan snabba upp din dator med hjälp av överklockning. Det innebär att du pressar upp exempelvis processorn till att arbeta i högre klockfrekvens än vad som är standard.

Om du överklockar din dator behöver du också se till att kyla ner den, eftersom kretsarna tenderar att bli ordentligt varma när man pressar dem till att gå snabbare än vad tillverkaren har bestämt. Det här kan lösas med alla möjliga metoder. Vanligast är fläktar, men för den seriöse överklockaren går det också att använda vatten eller flytande kväve.

Överklockning med flytande kväve

Anders “Blossa” Persson har tagits in för att demonstrera hur man kan använda flytande kväve för att trimma sin dator. Det här är naturligtvis inget som vanliga hemanvändare ska ge sig in i, men det är onekligen rätt coolt. Enligt Inet kan man med hjälp av överklockning få sin dator att gå upp till 50 procent snabbare.

– Alla som vill och är intresserade kan överklocka sin dator. I butikerna kommer vi att testa både normal överklockning och den mer extrema varianten som behöver kraftig kylning. Det kommer att bli riktigt kul, säger Anders ”Blossa” Persson som till vardags arbetar som tekniker på Daifuku.

Överklockning är i det närmaste en slags sport, där så tekniknördar försöker öka prestandan så mycket som möjligt genom att trimma kretsar och kyla dem korrekt.

Det var många år sedan jag själv pillade med överklockning, så mina kunskaper är minst sagt rostiga. Därför bollar jag vidare en fråga till er läsare; sysslar du med det och vad använder du för metoder?

Källa: Inet, pressmeddelande

Taggar: överklockning, Blossa, hårdvara, modding, Inet (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *