HP går över till snabbare Atom-processor i nya Mini-Note 2140

Hewlett-Packard är en av de stora datortillverkarna som är med och konkurrerar på marknaden över minidatorer – eller netbooks, som de också kallas. Deras HP 2133 Mini-Note har blivit en omtyckt dator, och nu kommer uppföljaren Mini-Note 2140.

När jag testade HP 2133 Mini-Note ansåg jag att den var på tok för seg (läs: Test HP 2133 Mini-Note: Tung, dyr och trött netbook). Skälet till varför den är så pass mycket slöare än konkurrenterna är att HP valt att köra Windows Vista på den, tillsammans med faktumet att datortillverkaren av någon anledning valt att använda en seg VIA-processor.

I och med Mini-Note 2140 går man nu över till en Intel Atom-processor. Det här är den processor som används i de allra flesta minidatorer idag, och den är ett bra val eftersom Atom är strömsnål och effektiv. Du lär inte kunna köra några spel eller tunga applikationer på en Atom-processor, men syftet med netbooks är att kunna surfa och skicka e-post, och för det fungerar det utmärkt.

Minidatorn kommer att ha en skärm på 10,1 tum, som är bakgrundsbelyst av LED. Chassit är, precis som på den tidigare modellen, gjort i aluminium (klart bättre än de flesta av konkurrenternas plast, men påverkar givetvis vikten en del). Tangentbordet är ett stort plus. Däremot har HP inte fixat musplattan, där knapparna sitter på vardera sida istället för under styrplattan.

En annan nyhet är att HP använder sin teknik 3D SafeDrive, som är en lösning för att skydda hårddisken mot stötar. Vibrationer och stötar är ett skäl till varför jag personligen förespråkar SSD istället för hårddisk i minidatorer. Jag vill kunna köra min dator i bilen, utan att riskera vibrationsskador på en hårddisk.

Prislappen lär hamna på cirka 4000 kronor när den når ut i butik senare den här månaden – i USA. När den kommer till Sverige och Europa är inte klart, och inte heller vad den kommer att kosta då. I skrivande stund kostar en HP 2133 Mini-Note cirka 3800 kronor.

Källa: Slashgear

Läs också Laptop Magazines test av HP 2140 Mini-Note.

[b]

image-60
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *