Batterier

Myter och sanningar om batteriet i din bärbara dator

Skadar du batteriet om du har strömsladden i hela tiden? Ska du alltid använda datorn tills batteriet är helt slut innan du laddar? Det finns gott om tips för att hålla batteriet i din dator i bäst skick – men bland dessa är en hel del myter, och en del är helt sant.

Sajten How To Geek har publicerat en lång och läsvärd artikel om myter och sanningar om batteriet i din bärbara dator. Vad är egentligen sant? En del av förslagen på hur du säkrar kvaliteten på ditt batteri, är riktigt gamla och kan inte appliceras på dagens batterier.

Läs tips om att få länge batteritid

Många av oss har vår bärbara dator på samma ställe hela tiden, och låter laddaren vara i. Men enligt en del proffs är det här inte smart. Du bör inte sätta i laddaren förrän batteriet är på 0 procent. Eller 50 procent. Beroende på vem du frågar.

En del rekommenderar att du tar ut batteriet helt ur datorn – vilket går på många datorer, men inte dagens kompakta datorer, till exempel MacBook eller Microsoft Surface och så gott som alla andra datorer som även fungerar som surfplattor.

Myter och sanningar om batteri
image-6810

Bildcredit: Intel Free Press

Det finns dock skäl till att faktiskt ta ut batteriet om du inte använder det. Om du har en dator som ofta blir varm, till exempel en bärbar speldator med många kraftfulla komponenter. En speldator kan bli väldigt varm. Batterier mår bäst om de är kalla, medan värme kan slita på dem så att de inte håller lika länge som tidigare. Och i de fallen är det värt att ta ut batteriet.

Alla batterier slits med tiden

Men som How To Geek skriver, finns det inga batterier som inte slits. Alla batteriet börjar tappa kraft efter att du har laddat dem ett visst antal gånger. Hur många beror helt på hur du använder det, och vad det är för kvalitet.

Tar du en billig PC, som du köpt för 3000 spänn, så kan du vara rätt säker på att batteriet inte kommer att hålla speciellt länge. Den här biten snålar gärna tillverkarna på för att hålla nere priset. Använder du datorn kontinuerligt i ett år så kommer batteriet inte att klara sig lika länge när du kopplar bort strömsladden.

För att lära dig mer, läs artikeln hos How To Geek.

Taggar: batteri, battery, ström, batteriladdning, ladda, strömsladd, strömadapter (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Myter och sanningar om batteriet i din bärbara dator

  1. Marina

    Tack för den informativa artikeln. Finns det några tips om hur du förlänger batteriets livslängd på din bärbara dator? Jag jobbar ofta på min bärbara dator från min bil. Så många gånger har jag bestämt mig för att skapa ett mobilt kontor med bilassistenten, som här https://www.sortimo.se/produkter/mobilt-kontor/ och andra tillbehör som går med det. Jag laddar den bärbara datorn hemma och batteriet varar ganska länge. Om batteriet sänks efter tiden är jag oroad över att arbetet från bilen inte längre är möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *