Office-paket

Gratis LibreOffice 3.6 ute för nerladdning

Microsoft Office är inte det enda Office-paketet på marknaden. Två av de mer populära – och gratis – alternativen är OpenOffice och LibreOffice. Nu har det sistnämnda kommit i en ny version värd att ladda ner. Gratis, som sagt.

Microsofts Office-paketet är visserligen det mest kompletta och, i alla fall enligt många, det bästa Office-paketet på marknaden. Men det har den lilla nackdelen att det kostar rätt mycket. För en hemanvändare som behöver en ordbehandlare och ett kalkylprogram, är det därför en prisvänligare idé att titta på alternativen inom öppen källkod.

Ett gratis Office-paket kan till exempel vara intressant för studenter som inte fritt får tillgång till Microsoft Office. Med LibreOffice får du ett komplett programpaket som fungerar för de allra flesta. En del kurser kräver att du lämnar in material i Word-format, men det är inget problem eftersom LibreOffie kan spara Office-filer.

LibreOffice 3.6

OpenOffice i klassikern som funnits längst. PCOnline har tidigare skrivit om OpenOffice och LibreOffice, då vi sammanfattade läget. Oracle köpte nämligen upp OpenOffice, varpå ett antal utvecklare var rädda för att företaget skulle lägga ner programmet. De valde därför att hoppa av och bilda The Document Foundation, från vilket de gav ut LibreOffice – en egen version baserad på källkoden till OpenOffice.

LibreOffice 3.6

LibreOffice har utvecklats mer aktivt än OpenOffice, och för varje version har det blivit mer och mer eget. Den nya version 3.6 är en större uppgradering, som innefattar flera nya funktioner och uppdateringar av gamla.

En av de stora nyheterna, skriver gHacks, är den förbättrade prestandan när du importerar dokument från Word, Excel och PowerPoint. Det går också snabbare att arbeta med stora dokument i programmen.

LibreOffice består av ett antal applikationer; Writer (ordbehandling), Calc (kalkyl), Impress (presentation), Draw (illustration), Math (matematik) och Base (databas). Det är alltså ungefär den typen av program som finns i Microsoft Office.

Grafiskt skiljer sig LibreOffice rejält från dagens Microsoft Office. Designen påminner snarare om en riktigt gammal version av Office-paketet. Däremot är programmen kompatibla med varandra, vilket betyder att du kan arbeta med samma fil i de olika programpaketen (med vissa restriktioner).

LibreOffice - gratis Office-paket

LibreOffice 3.6 finns för Windows, Mac OS X och Linux, och det är översatt till svenska. Du kan ladda hem det från tillverkarens hemsida här. I skrivande stund verkar sajten ligga nere för uppgradering, och då kan du hämta installationspaketen från filservern istället.

Taggar: LibreOffice, Office, Office-paket, OpenOffice, gratisprogram, gratis, freeware, open source, öppen källkod (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *